2025/05/15

Τι απέγινε η Ωραία Ελένη μετά τον Τρωικό Πόλεμο;

Από την Τροία στη Σπάρτη και τελικά... στη Ρόδο

Η Ωραία Ελένη — η γυναίκα που, κατά τον μύθο, έγινε η αφορμή για έναν πόλεμο δέκα ετών — συνεχίζει να γοητεύει με την ιστορία της, ακόμα και μετά το τέλος της Τρωικής τραγωδίας. Αλλά τι συνέβη πραγματικά στη ζωή της μετά την άλωση της Τροίας;

🔥 Από την Τροία με… οργή

Όταν οι Έλληνες κατέλαβαν την Τροία, ο Μενέλαος μπήκε στο παλάτι του Δηίφοβου, τον οποίο η Ελένη είχε παντρευτεί μετά τον θάνατο του Πάρη. Ο βασιλιάς της Σπάρτης σκότωσε τον Δηίφοβο και, γεμάτος θυμό, σήκωσε το σπαθί του εναντίον της Ελένης. Όμως, λέγεται πως η ομορφιά της τον έκανε να λυγίσει· την κοίταξε και η οργή του μετατράπηκε σε συγχώρεση.

🐴 Ο Δούρειος Ίππος και το βότανο Ελένιον

Μια άλλη εκδοχή λέει πως η οργή του Μενέλαου δεν προήλθε μόνο από την προδοσία, αλλά και επειδή η Ελένη είχε προσπαθήσει να αποκαλύψει το τέχνασμα του Δούρειου Ίππου. Καθισμένη δίπλα στο ξύλινο άλογο, φώναζε μιμούμενη τις φωνές των αγαπημένων προσώπων των Ελλήνων στρατιωτών, προσπαθώντας να τους προδώσει.

Μετά την περιπετειώδη σωτηρία της, το ζευγάρι ταξίδεψε για χρόνια. Μάλιστα, πέρασαν μεγάλο χρονικό διάστημα στην Αίγυπτο. Εκεί, η Ελένη απέκτησε γνώσεις για τα φαρμακευτικά βότανα — ένα από αυτά, το "ελένιον", λέγεται πως την προστάτεψε από τα φίδια του νησιού Φάρος, όπου την είχε εξορίσει η βασίλισσα Πολυδάμνα.

🛡️ Επιστροφή στην Ελλάδα και νέα απειλή

Μετά από 8 χρόνια περιπλάνησης, επέστρεψαν στη Σπάρτη. Εκεί, όμως, δεν τους περίμενε η ηρεμία. Ο Ορέστης και ο Πυλάδης, καταδικασμένοι σε θάνατο, ζητούν βοήθεια από τον Μενέλαο. Εκείνος αρνείται και έτσι οι δυο τους αποφασίζουν να απαγάγουν την κόρη του, την Ερμιόνη, και να σκοτώσουν την Ελένη. Τη σώζει την τελευταία στιγμή ο θεός Απόλλωνας.

🌿 Η τραγική κατάληξη στη Ρόδο

Μετά τον θάνατο του Μενελάου, η Ελένη εξορίζεται στη Ρόδο, καθώς οι Σπαρτιάτες δεν της συγχωρούν τον πόλεμο που ξεκίνησε εξαιτίας της. Εκεί γνωρίζει τη βασίλισσα Πολυξώ. Αν και φαίνεται φιλική, η Πολυξώ κρύβει μίσος για την Ελένη, αφού ο άντρας της σκοτώθηκε στον πόλεμο της Τροίας.

Ένα βράδυ, ενώ η Ελένη κάνει μπάνιο, τρεις μεταμφιεσμένες γυναίκες — υπηρέτριες της Πολυξώς — εμφανίζονται ως Ερινύες και την εκτελούν. Άλλες εκδοχές λένε πως η Ελένη, βασανισμένη, αποφασίζει να κρεμαστεί μόνη της. Στη Ρόδο ιδρύεται το ιερό της Ελένης Δενδρίτιδος, προς τιμήν της.


🎭 Ένα πρόσωπο, πολλές ζωές

Η Ωραία Ελένη δεν είναι απλώς μια γυναίκα του μύθου — είναι σύμβολο ομορφιάς, ενοχής, δύναμης και τραγωδίας. Η μετατροπή της από βασίλισσα σε εξόριστη, από σύμβολο λατρείας σε στόχο εκδίκησης, αποδεικνύει πόσο πολύπλευρος και συναρπαστικός είναι ο αρχαίος ελληνικός κόσμος.


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο, ακολούθησέ μας στο Kikirkou για περισσότερες ιστορίες που ζωντανεύουν τους αρχαίους μύθους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου