2025/03/17

Ισχύει τελικά; Το κόκκινο κρασί πιο υγιεινό από το λευκό;

Κόκκινο ή λευκό κρασί: Ποιο είναι τελικά πιο ωφέλιμο;

17 Μαρτίου 2025 | by Sainis


Το αλκοόλ, και συγκεκριμένα η αιθανόλη που περιέχουν τα οινοπνευματώδη ποτά, μετατρέπεται στον οργανισμό σε ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο DNA, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα, μόνο το 2020 η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέθηκε με περισσότερες από 740.000 περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως, αριθμός που αντιστοιχεί σε 4,1% των συνολικών περιστατικών.
Γιατί το κόκκινο κρασί θεωρείται πιο υγιεινό;

Παρότι όλα τα αλκοολούχα ποτά περιλαμβάνονται στην κατηγορία των αποδεδειγμένα καρκινογόνων παραγόντων, υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση πως δεν είναι όλα εξίσου επιβλαβή. Το κόκκινο κρασί έχει αποκτήσει τη φήμη της πιο "ευεργετικής" επιλογής, εν μέρει λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ρεσβερατρόλη, ένα αντιοξειδωτικό με πιθανά αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινικά οφέλη.


Μια αναλυτική έρευνα για την αλήθεια

Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπράουν επιχείρησαν να ρίξουν φως στο θέμα, πραγματοποιώντας μια εκτενή μετα-ανάλυση σχετικών μελετών. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Nutrients", προσπάθησε να ξεκαθαρίσει αν το κόκκινο κρασί είναι πράγματι λιγότερο επιβλαβές από το λευκό.

Η ομάδα των επιστημόνων ανέλυσε 42 επιδημιολογικές μελέτες, με τη συμμετοχή περίπου 96.000 ατόμων. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η κατανάλωση κρασιού, ανεξαρτήτως χρώματος, δεν συνδέεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Ωστόσο, δεν προέκυψαν επίσης σαφή στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι το κόκκινο κρασί προσφέρει προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου.


Λευκό κρασί και καρκίνος του δέρματος

Ένα αξιοσημείωτο εύρημα της ανάλυσης ήταν η συσχέτιση του λευκού κρασιού με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μακροχρόνια κατανάλωση λευκού κρασιού συνδέεται με 22% μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος σε σύγκριση με την κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Η αιτία αυτής της σύνδεσης παραμένει ασαφής, αλλά εικάζεται ότι μπορεί να σχετίζεται με παράγοντες όπως η μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο ή η διαφορετική σύσταση του λευκού κρασιού.


Γυναίκες και ευαισθησία στο λευκό κρασί

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα ήταν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν λευκό κρασί φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη καρκίνου σε σύγκριση με τους άνδρες. Αυτό το εύρημα υποδηλώνει την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες σχετικά με τους βιολογικούς παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο στην αυξημένη ευαισθησία των γυναικών στο λευκό κρασί.


Συμπεράσματα

Τα αποτελέσματα της μελέτης αμφισβητούν την επικρατούσα άποψη ότι το κόκκινο κρασί είναι πιο ωφέλιμο από το λευκό. Ενώ το λευκό κρασί φάνηκε να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για συγκεκριμένες μορφές καρκίνου μόνο στις γυναίκες, δεν προέκυψαν ενδείξεις ότι το κόκκινο κρασί προσφέρει σημαντικά προστατευτικά οφέλη. Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη για περισσότερη έρευνα, ιδιαίτερα όσον αφορά την αλληλεπίδραση του κρασιού με διαφορετικούς τύπους καρκίνου και τις διαφορές στην επίδρασή του ανάμεσα στα δύο φύλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου