2022/06/11

ΔΕΙΤΕ την ταινία που ΟΛΟΙ πρέπει να δουν και θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία!

Μάθε Παιδί μου Γράμματα - (1981) του Θόδωρου Μαραγκού 

Με τους 

Βασίλης Διαμαντόπουλος

Άννα Μαντζουράνη 

Νίκος Καλογερόπουλος 

Κώστας Τσάκωνας 

Ρένα Καζάκου 

Μουσική: Νίκος Τάτσης Τραγούδι: Boney M.: Rasputin


Το Μάθε παιδί μου γράμματα είναι τίτλος κοινωνικής κωμωδίας του 1981 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Θεόδωρου Μαραγκού και με πρωταγωνιστές τους Βασίλη Διαμαντόπουλο, Νίκο Καλογερόπουλο, Κώστα Τσάκωνα και Άννα Μαντζουράνη. Αποτελεί κοινωνική κριτική της μεταπολιτευτικής ελληνικής κοινωνίας, με τις έντονες ιδεολογικές αγκυλώσεις και ταυτόχρονα την αδυναμία και την έλλειψη βούλησης από το ελληνικό κράτος να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό. Παράλληλα εξετάζεται και η εξάρτηση της ελληνικής εκπαίδευσης τόσο από σχήματα και νοοτροπίες του παρελθόντος όσο και από την εξουσία, της οποίας καλείται να γίνει φερέφωνο.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε ένα χωριό της ορεινής Αρκαδίας λίγο μετά τη μεταπολίτευση. Τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου πεσόντων κατά την Κατοχή αναστατώνουν την τοπική κοινωνία, καθώς παραλείπεται το όνομα του Χρήστου Καναβού, ενός κομμουνιστή αντιστασιακού που σκοτώθηκε στην περιοχή. Ο Περικλής (Βασίλης Διαμαντόπουλος), συντηρητικός διευθυντής του Γυμνάσιου, έρχεται σε σύγκρουση τόσο με τη γυναίκα του, την Ελπίδα (Άννα Ματζουράνη) όσο και με τους δυο γιους του, τον Σωκράτη (Νίκος Καλογερόπουλος) και τον Δημοσθένη (Κώστας Τσάκωνας), που υπερασπίζονται το δικαίωμα της Χρυσάνθης (Ειρήνη Καζάκου) και της οικογένειάς της να καταθέσουν στεφάνι στη μνήμη του Καναβού.

Η ταινία αρχίζει πριν από την κυρίως πλοκή του έργου, καθώς βλέπουμε την Ελπίδα να μιλάει με τον πατέρα της Χρυσάνθης πολλά χρόνια πριν παντρευτεί τον Περικλή, που είναι χήρος από τον πρώτο του γάμο. Στο παρόν, η Ελπίδα δέχεται τελικά να παντρευτεί τον Περικλή και μετακομίζει μαζί του. Εκεί συναντάει τον Σωκράτη που τραυλίζει και εξαιτίας του νεανικού του στιλ λαμβάνει μονάχα την αποδοκιμασία του πατέρα του. Τον συγκρίνει συνεχώς με τον Δημοσθένη που σπουδάζει εδώ και χρόνια στο εξωτερικό. Όταν τελικά ο Δημοσθένης γυρίζει, ο Περικλής με δυσκολία τον αναγνωρίζει. Αργότερα, σε μια συνέντευξη που δίνει, ο Δημοσθένης αποκαλύπτει τις κουμμουνιστικές πεποιθήσεις του. Τελικά, την μέρα του μνημόσυνου, ο πατέρας της Χρυσάνθης φωνάζει το όνομα του Καναβού και προσπαθεί να καταθέσει στεφάνι, αλλά οι αστυνομικοί τον σταματούν. Στη συνέχεια ο Σωκράτης και ο Δημοσθένης προσπαθούν να βοηθήσουν και όλα τα παιδιά καταφεύγουν στο κρυφό σχολειό. Στο τέλος, κατά την διάρκεια της δίκης του κύριου Καναβού, στην οποία ο Περικλής καταθέτει εναντίον του, ο Σωκράτης, ενθυμούμενος όλες τις φορές που ο πατέρας του τον συμβούλευε να είναι ειλικρινής, του φωνάζει να πει την αλήθεια.

 • Βασίλης Διαμαντόπουλος - Περικλής Παπαχριστοφόρου
 • Άννα Μαντζουράνη - Ελπίδα Παπαχριστοφόρου
 • Νίκος Καλογερόπουλος - Σωκράτης Παπαχριστοφόρου
 • Κώστας Τσάκωνας - Δημοσθένης Παπαχριστοφόρου
 • Χρήστος Καλαβρούζος - Καναβός
 • Ρένα Καζάκου - Χρυσάνθη
 • Γιώργος Βρασιβανόπουλος - επιβάτης
 • Μενέλαος Ντάφλος - χωροφύλακας
 • Ελπιδοφόρος Γκότσης - διοικητής χωροφυλακής
 • Δημήτρης Καμπερίδης - παπάς
 • Θανάσης Λιάμης - οδηγός
 • Θωμάς Παλιούρας - Κατσικολιάς
 • Ανδρέας Βαρούχας - σερβιτόρος
Η ταινία έχει γυριστεί στη Στεμνίτσα, τη Δημητσάνα και άλλα χωριά της περιοχής. Κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες τη σεζόν 1981-1982 και, κόβοντας 321.571 εισιτήρια, ήρθε στην πρώτη θέση ανάμεσα σε 46 ταινίες της ίδιας σεζόν.

Η ταινιία απέσπασε τέσσερα βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1981:Α´ γυναικείου ρόλου στην Άννα Μαντζουράνη,
Α´ ανδρικού ρόλου στο Βασίλη Διαμαντόπουλο,
σκηνογραφίας και
ειδικό βραβείο ερμηνείας στο Νίκο Καλογερόπουλο.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AC%CE%B8%CE%B5_%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%AF_%CE%BC%CE%BF%CF%85_%CE%B3%CF%81%CE%AC%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου