2020/12/21

What Is the Great Conjunction? Jupiter and Saturn Align. ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΖΕΥΞΗ: Το σπάνιο ουράνιο “πάντρεμα” Δία και Κρόνου

What Is the Great Conjunction? Jupiter and Saturn Align on Dec 21, 2020
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΖΕΥΞΗ- ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ 2020, 2021
Once every 20 years, the two largest planets in our solar system—Jupiter and Saturn—appear to meet in Earth’s skies. This “Great Conjunction” happens next on December 21, 2020, but this time, Jupiter and Saturn will be closer than they’ve been in nearly 400 years. 
December 21 also happens to be the night of the winter solstice, and the peak of the Ursid meteor shower. For most Great Conjunctions, Jupiter and Saturn are separated by about 1 degree, which is the width of two full moons in the sky. This year, they will be separated by just one-tenth of a degree, which is one-fifth the size of the full moon. 
A Great Conjunction happens every 20 years, but the last time Jupiter and Saturn were this close was the year 1623. On the day of the Great Conjunction (Monday, December 21, 2020), you can join Lowell Observatory for an evening of telescope viewing and commentary from Lowell's own astronomers and educators: https://youtu.be/XrRcfaWutLQ

Είναι αξιοσημείωτο ότι το 2020 το χειμερινό ηλιοστάσιο συν έπεσε, για πρώτη φορά, τόσο με ένα τρομερά σπάνιο “πάντρεμα” των πλανητικών γιγάντων Δία και Κρόνου στον ουρανό της Γης, όσο και με την κορύφωση της τελευταίας βροχής διαττόντων του έτους, των Αρκτίδων.

Το βράδυ του ηλιοστασίου, το πρώτο του χειμώνα, καθώς και τα αμέσως επόμενα είναι τα μεγαλύτερα του έτους σε διάρκεια. Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο αρχίσει το καλοκαίρι, με τη διάρκεια της μέρας να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

Όταν ο Ήλιος περάσει το χειμερινό ηλιοστάσιο, αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στον ουρανό, με αποτέλεσμα η ημέρα να κερδίζει ξανά το χαμένο “έδαφος”, μέχρι να έρθει η ισημερία, οπότε το φως και το σκοτάδι έχουν πάλι σχεδόν ίση διάρκεια.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν “πέφτει” πάντα την ίδια ημερομηνία, αλλά κυμαίνεται μεταξύ της 20ής και της 23ης Δεκεμβρίου, με πιο πιθανές ημερομηνίες την 21η και την 22α.

Το σπάνιο ουράνιο “πάντρεμα” Δία και Κρόνου

Σύμφωνα με τη NASA, στις 21/12 οι μεγάλοι πλανήτες Δίας και Κρόνος θα πλησιάσουν τόσο πολύ ο ένας τον άλλο, που φαίνονται σχεδόν να αγγίζονται και να “φιλιούνται”, μοιάζοντας με διπλό πλανήτη. Το θεαματικό αυτό αστρονομικό φαινόμενο, που ονομάσθηκε και “Μεγάλη Σύζευξη”, είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί στο γήινο νυχτερινό ουρανό εδώ και αιώνες. Στην πραγματικότητα βέβαια ο Κρόνος θα βρίσκεται τουλάχιστον 730 εκατομμύρια χιλιόμετρα πίσω από τον Δία, ο οποίος θα απέχει 890 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.

Σύμφωνα με το Sky & Telescope, ο Κρόνος θα φαίνεται με κιάλια ή και με γυμνά μάτια πάνω δεξιά από τον φωτεινότερο Δία, ενώ ορατοί θα είναι επίσης με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο τέσσερις μεγάλοι δορυφόροι του Δία και τουλάχιστον ένας του Κρόνου, συνολικά επτά ουράνια σώματα, σε κατεύθυνση νοτιοδυτική.

Οι προσεγγίσεις των δύο πλανητών -όπως φαίνονται από τον δικό μας πλανήτη – είναι σχετικά αραιές, καθώς συμβαίνουν κάθε 20 περίπου χρόνια. Όμως η φετινή σύζευξη είναι ξεχωριστή, επειδή Δίας και Κρόνος θα φαίνονται ότι έρχονται τόσο κοντά. Σύμφωνα με μία εκτίμηση, την τελευταία φορά που μπορούσαν οι άνθρωποι να δουν κάτι παρόμοιο, ήταν το 1623, όταν ακόμη ζούσε ο Γαλιλαίος, ενώ η προηγούμενη φορά ήταν το 1226 εν μέσω Μεσαίωνα.

Τα σπάνια περιοδικά “ραντεβού” των δύο μεγάλων αέριων πλανητών οφείλονται στις αταίριαστες τροχιές τους. Ο Δίας, ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος, χρειάζεται σχεδόν 12 γήινα χρόνια για μια πλήρη περιφορά περί τον Ήλιο, ενώ ο Κρόνος σχεδόν 30. Επιπλέον, οι δύο γίγαντες κινούνται σε τροχιές με διαφορετική κλίση πέριξ του μητρικού μας άστρου, κάτι που επίσης καθιστά πιο δύσκολη τη σύζευξή τους.

Οι δύο πλανήτες προσεγγίζουν ο ένας τον άλλο στον ουρανό της Γης ήδη από φέτος το καλοκαίρι και στις 21 Δεκεμβρίου θα τους χωρίζει φαινομενικά μόνο το ένα πέμπτο της διαμέτρου της Σελήνης.

Για περίπου πέντε μέρες πριν και μετά την 21η Δεκεμβρίου οι δύο πλανήτες θα φαίνονται να απέχουν μεταξύ τους μια απόσταση το πολύ όσο η διάμετρος της Σελήνης. Η επόμενη σύζευξη του Δία και του Κρόνου θα γίνει τον Μάρτιο του 2080, ενώ κάτι ανάλογο δεν θα ξανασυμβεί έως το 2400.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου