2018/07/05

Γιατί φεύγουν οι νέοι στο εξωτερικό;

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί Έλληνες πτυχιούχοι προτιμούν την μετανάστευση. Ποιος είναι ο βασικός λόγος;
Θα αρχίσω γράφοντας κάτι που μου είπε το 2010 μια επαγγελματίας που εμπορεύεται τζάμια: "Παιδί μου, κάποτε πηγαίναμε μετανάστες για να τους φτιάξουμε και τώρα στέλνουμε τα παιδιά μας για να τους συντηρήσουν".
Μεγάλη αλήθεια. Μετά τον εμφύλιο πολλοί Έλληνες έφυγαν στο εξωτερικό γιατί θεωρούσαν ότι στην Ελλάδα δεν είχαν κανένα μέλλον. Σωστό ή λάθος η ιστορία έδειξε ότι οι μετανάστες εκείνοι έφυγαν για μια καλύτερη ζωή, από μια χώρα με μεγάλο έλλειμμα δημοκρατίας όπως ήταν η Ελλάδα τότε. 
Τώρα όμως οι πτυχιούχοι νέοι γιατί φεύγουν; Η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα παγκοσμίως που η δημοκρατία λειτουργεί και η ασφάλεια και η ευημερία (ακόμα και στην εποχή των μνημονίων) είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο. Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα ακόμα και μέσα σε αυτήν την δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει. Με όλα τα στραβά της η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα. Γιατί κάποιος να φύγει;
Η αιτία είναι μία. Η μεταπολίτευση κατατρόπωσε την επιχειρηματικότητα και την επιχειρηματική συνεργασία υπέρ της υπαλληλικής σχέσης, ειδικά του δημοσίου. 
Στην Ελλάδα από το 1980 και μετά καλλιεργήθηκε το κλίμα στους νέους "να βρουν μια εργασία με ικανοποιητικό μισθό". Όσο περισσότερα "χαρτιά" θα είχαν τόσο καλύτερος ο μισθός. Όλοι αυτοί οι πτυχιούχοι δεν στράφηκαν στην επιχειρηματικότητα και στην συνεργασία αλλά στην "υπαλληλική σχέση". Το αποτέλεσμα ήταν όταν ήρθε η κρίση οι πτυχιούχοι δεν μπορούσαν να βρουν υπαλληλική σχέση που να τους ικανοποιεί οικονομικά. Οπότε στράφηκαν στο εξωτερικό για έναν πολύ καλύτερο μισθό. 
Κάτι, που δεν λένε όλες οι έρευνες για την μετανάστευση είναι, ότι σχεδόν στο 100% αυτοί που φεύγουν, δεν κάνουν επιχειρήσεις δικές τους στο εξωτερικό, αλλά γίνονται υπάλληλοι.
Η κακή νοοτροπία, της μεταπολίτευσης "να γίνω δημόσιος υπάλληλος με έναν παχυλό μισθό", οδήγησε τους νέους πτυχιούχους στην νοοτροπία να ψάξουν υπαλληλική σχέση με υψηλό μισθό.
Στην Ελλάδα, επιχειρηματικά υπάρχουν ευκαιρίες. Ειδικά στο τομέα των υπηρεσιών, η Ελλάδα είναι πεδίο δόξης λαμπρό. Τουρισμός, υγεία, εκπαίδευση, πληροφορική, internet, προσφέρουν τεράστιες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας.
Όποιος λέει το αντίθετο απλά εθελοτυφλεί.
Τελειώνοντας, "η μεγαλύτερη μορφή επανάστασης αυτή την στιγμή είναι να μείνεις στην Ελλάδα".

Διαβάστε παρακάτω μια στατιστική ανάλυση για την μετανάστευση των νέων πτυχιούχων στο εξωτερικό.Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ όλο το άρθρο: "Εφυγαν και έριξαν μαύρη πέτρα – Η χαρτογράφηση του ελληνικού brain drain"
via ekdosi.com All rights reserved by sainis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου