Κλείνουν τα σχολεία. Καλό καλοκαίρι παιδάκια. Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς.

Κλείνουν τα σχολεία. Οι γονείς πρέπει να διαχειριστούν μια τελείως διαφορετική κατάσταση με τα παιδιά, πλέον, στο σπίτι.


Θα πρέπει οι γονείς να καταλάβουν ότι τα σχολεία κλείνουν γιατί οι μαθητές - που είναι οι πιο σκληρά "εργαζόμενοι" - πρέπει να ξεκουραστούν. Να κάνουν διακοπές από τον έντονο μαθησιακό ρυθμό της σχολικής χρονιάς.

Μη ξεχνάτε ότι οι μαθητές είναι πρώτα απ' όλα παιδιά.

Οπότε, το καλοκαίρι πρέπει να είναι γεμάτο από παιχνίδι, ξεγνοιασιά και χαλάρωση.

Τι δεν πρέπει να κάνετε:

ΟΧΙ επαναλήψεις στα μαθήματα.
ΟΧΙ προετοιμασία για την επόμενη χρονιά.
ΟΧΙ καλοκαιρινά μαθήματα.
ΟΧΙ καλοκαιρινά σχολεία.
ΟΧΙ υπολογιστή και τηλεόραση με τις ώρες.
ΟΧΙ παππούς και γιαγιά για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς τους γονείς. Τα παιδιά έχουν ανάγκη τους γονείς περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.Τι πρέπει να κάνετε:

ΝΑΙ στο διάβασμα βιβλίων. Έτσι μπορείτε να καλύψετε - ευχάριστα για το παιδί - τα κενά που πιθανώς θα έχει από την σχολική χρονιά που πέρασε. Μην ξεχνάτε ότι αν θέλετε το παιδί σας να διαβάζει εξωσχολικά βιβλία πρέπει και εσείς να κάνετε το ίδιο. Επίσης, δώστε του σταυρόλεξα, κουίζ κλπ για την ηλικία του, χωρίς όμως να το πιέσετε. Να το κάνει όποτε θέλει και αν θέλει. Ακριβώς όπως κάνετε και οι ίδιοι. Να θυμάστε "όποιος διαβάζει βιβλία ζει πολλές φορές."

ΝΑΙ στις εκδρομές. Ειδικά μικρές κοντινές αποδράσεις στη φύση αλλά και σε μουσεία ή σε αρχαιολογικούς χώρους. Σε κάθε εκδρομή να κάνετε και στο παιδί σας ευχάριστο βιωματικό "μάθημα". Δηλαδή, αν πάτε εκδρομή στις Θερμοπύλες να είστε προετοιμασμένοι να πείτε στο παιδί σας με την μορφή διηγήματος τι ακριβώς έγινε εκεί.

ΝΑΙ στις συζητήσεις. Μιλήστε στα παιδιά και αφήστε τα να σας μιλήσουν χωρίς να τα διακόπτεται, αν αυτά που σας λένε δε σας αρέσουν. Η μεστή συζήτηση και ο εποικοδομητικός ήρεμος διάλογος με τα παιδιά είναι η μαγιά που φτιάχνει υγιείς ψυχολογικά ενήλικες.

ΝΑΙ στις αθλητικές δραστηριότητες. Ότι θέλει το παιδί το καλοκαίρι να κάνει ως άθλημα να το κάνει. Μη του το στερήσεται.

ΝΑΙ στα χόμπι. Πέστε με τα "μούτρα" στα χόμπι. Το χόμπι είναι το καλύτερο φάρμακο για να έχετε νου υγιή σε σώμα υγιές.

ΝΑΙ στην θάλασσα. ΝΑΙ στο βουνό. Ο συνδυασμός "θάλασσα και βουνό" δίνει στο παιδί την ξεκούραση που χρειάζεται. Όχι μόνο θάλασσα ή μόνο βουνό. Οπωσδήποτε και τα δύο.

ΝΑΙ στις κατασκευές. Βάλτε να παιδιά σας να κάνουν μικρές ή και μεγάλες κατασκευές από χαρτί, Lego, παζλ, ξύλα, πηλό, άμμο ακόμα και τσιμέντο. Ανάλογα την ηλικία πρέπει να υπάρχει και η αντίστοιχη γονική επίβλεψη. Προσοχή μη τα κάνετε εσείς. Πρέπει τα παιδιά να τα κάνουν όλα.

ΝΑΙ στο παιχνίδι. ΝΑΙ στο παιχνίδι. ΝΑΙ στο παιχνίδι. Αν είναι δυνατόν το παιδί σας να παίζει όλο το καλοκαίρι αφήστε να παίζει. Να "βαρεθεί" να παίζει. Το έχει ανάγκη. Είναι οι ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ διακοπές.

Αν κάνετε όλα τα παραπάνω θα καταλάβετε τελικά ότι το καλοκαίρι είναι πολύ μικρό όταν περνάτε καλά με τα παιδιά σας.

Όπως έγραψε και ο Ρόμπερτ Ορμπεν: "Καλοκαιρινές διακοπές είναι να μην έχεις τίποτα να κάνεις και να έχεις όλη μέρα για να το κάνεις."

Καλό καλοκαίρι παιδάκια και γονείς. Χαρείτε το. Το αξίζετε. Υγεία σε όλους.

ΣΑΪΝΗΣ Δ. ΧΡΗΣΤΟΣ
Επιστήμονας Εφαρμοσμένης Πληροφορικής
Εκπαιδευτικός

via ekdosi.com All rights reserved by sainis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...