Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017

ΜΟΝΑΔΙΚΟ. Ανακαλύφθηκε πτηνό 99 εκατ. ετών μέσα σε απολιθωμένο κεχριμπάρι! (βίντεο). Remarkably ‘Complete’ 99-Million-Year-Old Baby Bird Found VIDEO.Ένα πολύ σημαντικό εύρημα, το οποίο θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν το παρελθόν του πλανήτη, ανακαλύφθηκε σε περιοχή της σημερινής Μιανμάρ στη νοτιοανατολική Ασία. Ομάδα παλαιοντολόγων ανακάλυψαν ένα νεογέννητο πτηνό, ηλικίας 99 εκατ. ετών, παγιδευμένο μέσα σε ένα μεγάλο κομμάτι απολιθωμένου κεχριμπαριού!
Παλαιότερα, είχαν γίνει ανακοινώσεις για ανάλογα ευρήματα, όπως ήταν η ουρά ενός φτερωτού δεινοσαύρου ίδια ηλικίας (99 εκατ. ετών), διατηρημένη και μέσα σε ένα κομμάτι ήλεκτρου-απολιθωμένης ρητίνης. Ωστόσο, το νέο εύρημα κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους επιστήμονες. Κι αυτό γιατί έχει διασωθεί ένα μεγάλο τμήμα του κρανίου του πτηνού, ο λαιμός, ένα κομμάτι από τα φτερά κι ένα άκρο.
Είναι έτσι το «πληρέστερο» πουλί που ανακαλύφθηκε με αυτό τον τρόπο μέχρι στιγμής. Επίσης, έχουν διατηρηθεί μέσα στο κεχριμπάρι και ορισμένα κομμάτια ιστών στην ουρά και τα φτερά.Η σχετική δημοσίευση έγινε στο επιστημονικό περιοδικό Gondwana Research. Από τις πρώτες μελέτες φαίνεται ότι το κλωσόπουλο δεν έχει πολλές ομοιότητες με τα σημερινά πουλιά. Αλλά σε κάθε περίπτωση, η ανακάλυψη αυτή αναμένεται να ανοίξει μεγαλύτερους δρόμους στην επιστημονική κοινότητα για τη μελέτη του πλανήτη και της πανίδας που διαβίωνε στη γη πριν από εκατομμύρια χρόνια.


pontos-news.gr via ekdosi.com All rights reserved by sainis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...