Διευθυντές σχολείων. Το νέο σύστημα επιλογής Διευθυντών Σχολείων. Οδηγίες, διαδικασία.


 

Υπουργείο Παιδείας: Αυτό είναι το νέο σύστημα επιλογής Διευθυντές Σχολείων


Τριετής η θητεία των νέων Διευθυντών -Ο νόμος 4327/15 των “Μπαλτά-Κουράκη” θα ισχύσει για τα μετρήσιμα μόριο- Τα μόρια της Συνέντευξης μειώνονται στο ήμισυ- Προστίθεται το “αυτόνομο διδακτικό έργο σε ΑΕΙ”


Το υπουργείο Παιδείας με ανακοινωθέν που εξέδωσε σήμερα δίνει τις ακόλουθες οδηγίες στους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα:
Α. Ενόψει της επικείμενης έναρξης της διαδικασίας επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καλούνται οι εκπαιδευτικοί που προτίθενται να καταθέσουν υποψηφιότητα για την πλήρωση των θέσεων να φροντίσουν για την ενημέρωση των υπηρεσιακών τους φακέλων  με όποια τεκμήρια δεν έχουν ήδη καταθέσει.
Β. Επίσης, για διευκόλυνση των υπηρεσιών των Δ/νσεων Εκπαίδευσης,  καλούνται οι παραπάνω εκπαιδευτικοί να μεριμνήσουν –καταθέτοντας σχετική αίτηση στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης της οργανικής θέσης- για την έγκαιρη έκδοση του Πιστοποιητικού Υπηρεσιακών Μεταβολών το οποίο θα συνυποβάλλεται με την αίτηση υποψηφιότητας.
Γ. Τέλος επισημαίνεται ότι στον πυλώνα «Υπηρεσιακή κατάσταση, καθοδηγητική και διοικητική εμπειρία» θα προσμετράται και αυτόνομο διδακτικό έργο σε ΑΕΙ. Ως εκ τούτου, οι ενδιαφερόμενοι που έχουν το προσόν αυτό καλούνται να μεριμνήσουν για την έγκαιρη εξασφάλιση σχετικής βεβαίωσης.
Υπουργείο: Αυτό είναι το νέο σύστημα επιλογής Διευθυντές Σχολείων
Στην ίδια ανακοίνωση το υπουργείο Παιδείας αναφέρει πως  τις αμέσως επόμενες μέρες (σ.σ Μετατέθηκε για την Τρίτη η κατάθεση του Σχεδίου Νόμου στη Βουλή) θα προχωρήσει στη νομοθέτηση του πλαισίου επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού η θητεία  των διευθυντών/ντριών σχολικών μονάδων λήγει στα τέλη του Ιουλίου 2017.
Το πλαίσιο επιλογής, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου,  στηρίζεται σε τρεις πυλώνες μοριοδότησης για τους/τις υποψηφίους/ες:
Α.  Επιστημονική-παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτιση (πτυχία, μεταπτυχιακές σπουδές, επιμορφώσεις κ.ά)
Β.   Υπηρεσιακή κατάσταση, καθοδηγητική και διοικητική εμπειρία (διδακτική υπηρεσία, καθοδηγητική, διοικητική εμπειρία κ.ά.)
Γ.  Συνέντευξη ενώπιον του αρμοδίου Υπηρεσιακού Συμβουλίου Επιλογής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης για σχολεία αρμοδιότητάς της που υποβάλλει την υποψηφιότητά του.
Δ. Το ΥΠΠΕΘ,  λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του ΣτΕ και διατηρώντας τη σταθερή θέση του για τη σημασία της έκφρασης γνώμης των ίδιων των εκπαιδευτικών για τους/τις συναδέλφους τους που διεκδικούν τη διεύθυνση των σχολικών μονάδων,  στο Σχέδιο Νόμου που καταθέτει στη Βουλή προβλέπει να διατυπώνουν τη  γνώμη τους για τους/τις υποψήφιους/ες οι συνυπηρετούντες/ούσες συνάδελφοι. Η γνώμη αυτή θα αποτελεί στοιχείο που το συμβούλιο επιλογής συνεκτιμά κατά τη συνέντευξη.Ο νόμος 4327/15 των “Μπαλτά-Κουράκη” θα ισχύσει για τα  μετρήσιμα μόρια στο νέο σύστημα επιλογής Διευθυντών Σχολείων, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του esos.
Οι μοναδικές διαφοροποιήσεις είναι οι εξής:
Α.Για να θέσει ένας εκπαιδευτικός υποψηφιότητα  απαιτείται υπηρεσία δέκα ετών.
Β. Προστίθεται η Συνέντευξη, με τη μείωση στο ήμιση των μορίων που προέβλεπε ο νόμος της Αννας Διαμαμντοπούλου (σ.σ. προέβλεπε 15 μόρια).
Γ. Προστίθεται η προσμέτρηση μορίων από “αυτόνομο διδακτικό έργο σε ΑΕΙ”, ενώ υπάρχει σοβαρός προβληματισμός για την προσμέτρηση της θητείας των Σχολικών Συμβούλων ως διδακτική.
Δ. Η θητεία των νέων Διευθυντών είναι τριετής. 
E. Ακόμη το επιτελείο του γραφείου του υπουργού Παιδείας  μελετά  τη διαδικασία σύνταξης πρακτικού του Συλλόγου Διδασκόντων για τους υποψήφιους Διευθυντές Σχολείων.

ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΛΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ 4327/15 των “Μπαλτά-Κουράκη”
via ekdosi.com All rights reserved by sainis.gr

Το ΦΕΚ του νομοσχεδίου 4327/15 “Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και άλλες διατάξεις”


Αφορά νέο εξεταστικό, Επιλογή στελεχών εκπαίδευσης, Πειραματικά, Φοιτητές, Πρυτάνεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου