Υπολογιστικό Νέφος (Cloud Computing). Τι είναι το cloud computing. Ανάλυση με απλά λόγια. What is Cloud Computing?

Υπολογιστικό Νέφος (Cloud Computing) 

 

Υπολογιστικό Νέφος ονομάζεται η  κατ' αίτηση διαδικτυακή κεντρική διάθεση υπολογιστικών πόρων (όπως δίκτυο, εξυπηρετητές, εφαρμογές και υπηρεσίες) με υψηλή ευελιξία, ελάχιστη προσπάθεια από τον χρήστη  και υψηλή αυτοματοποίηση
[1]. Στο Υπολογιστικό Νέφος η αποθήκευση, η επεξεργασία και η χρήση δεδομένων, λογισμικού και υπηρεσιών γίνεται διαδικτυακά, μέσω απομακρυσμένων υπολογιστών σε κεντρικά Datacenter. Υπηρεσίες όπως η κατ' αίτηση παροχή εικονικών μηχανών, το διαδικτυακό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή τα κοινωνικά δίκτυα συχνά βασίζονται στην τεχνολογία του Υπολογιστικού Νέφους.
Οι χρήστες εξοικονομούν πόρους από την αγορά και συντήρηση λογισμικού, τη συντήρηση ακριβών εξυπηρετητών και εγκαταστάσεων αποθήκευσης δεδομένων.  Το SaaS (Software as a Service) αποτελεί μια από τις εκδοχές του Υπολογιστικού Νέφους και αναφέρεται σε Λογισμικό που προσφέρεται διαδικτυακά ως Υπηρεσία στο Νέφος. [2], [3].
Πηγές: [1] NIST,
[2] Ευρωπαϊκή Επιτροπή, [3] Wikipedia
(http://www.epset.gr/el/content/ypologistiko-nefos-cloud-computing)

Όταν ακούμε τη λέξη “cloud”, συνήθως στο νου μάς έρχονται τα σύννεφα που ταξιδεύουν στον ουρανό και μερικές φορές φέρνουν βροχή. Σήμερα, η λέξη έχει αποκτήσει ένα εντελώς διαφορετικό νόημα. Έχει γίνει συνώνυμο με το μέλλον του computing. Περί τίνος πρόκειται;
Με απλά λόγια, το cloud computing είναι ένα μέσο για online αποθήκευση δεδομένων. Τα δεδομένα αυτά κατανέμονται σε πολλούς διακομιστές και σκληρούς δίσκους για λόγους ασφαλείας. Το άλλο δυνατό σημείο του cloud είναι ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, η πρόσβαση σε αυτό είναι δυνατή από οπουδήποτε υπάρχει σύνδεση στο Internet, όπως και από τις περισσότερες ψηφιακές κινητές συσκευές (iPhone®, Android®, Tablet, iPad®).
Σύμφωνα με την έρευνα της NPD Research, όπως δημοσιεύεται στο CRN, το 22% των πελατών στις ΗΠΑ γνωρίζουν τι είναι το cloud computing. Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, το 76% έχουν χρησιμοποιήσει κάποια υπηρεσία του cloud στο παρελθόν. (Παραδείγματα: λογισμικό για φορολογικά θέματα, online gaming και την πιο δημοφιλή υπηρεσία του cloud computing, το email.)
Γιατί λοιπόν να χρησιμοποιήσει κάποιος το cloud; Για τους περισσότερους χρήστες, είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος να κρατούν αντίγραφα ασφαλείας των φωτογραφιών, της μουσικής και των προσωπικών δεδομένων τους. Προσφέρει μια ασφαλή και αρκετά οικονομική λύση συγκριτικά με την αγορά μιας πρόσθετης μονάδας δίσκου (εσωτερικής ή εξωτερικής). Είναι επίσης ωραίο να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους πρακτικά από οπουδήποτε. Αυτή η ευκολία είναι σημαντική και σίγουρα δεν συγκρίνεται με το να πρέπει να κουβαλούν μαζί τους πρόσθετο εξοπλισμό. Άλλωστε, οποιαδήποτε συσκευή hardware μπορεί να σας προδώσει, όχι όμως και οι διακομιστές στο cloud.
Όπως βλέπετε, το cloud δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβάστε. Οι περισσότεροι από εμάς το χρησιμοποιούμε ήδη χωρίς να το συνειδητοποιούμε.


To «cloud computing» είναι μία τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και πλέον πολλές εφαρμογές βασίζονται πάνω σε αυτό. Ας δούμε λοιπόν πώς ξεκίνησε η ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτής και τι είναι και περιέχει ο όρος «cloud computing».

Γιατί «cloud» και όχι κάποια άλλη λέξη;

Στον προγραμματισμό συνηθίζεται να δίνονται περίεργα ονόματα σε διάφορες πτυχές του. Για παράδειγμα η γλώσσα «JAVA» ονομάστηκε έτσι από την τον καφέ Java. Στην περίπτωση του «cloud computing» η εξήγηση είναι πιο προφανής. Σε πολλά βιβλία τα οποία περιέχουν διαγράμματα και εξηγήσεις για το πώς λειτουργεί το ίντερνετ ,το απεικονίζουν σαν ένα σύννεφο στο οποίο συνδέονται τα router,οι webservers στους οποίους υπάρχουν οι web εφαρμογές κτλ και εν συνεχεία οι υπολογιστές που χρησιμοποιούν αυτές τις εφαρμογές. Με μια πρώτη ματιά θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό το σύννεφο είναι το λεγόμενο «cloud». Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα.

Απλή εξήγηση για το «cloud computing» με απλό παράδειγμα.

Με πολύ απλά λόγια το «cloud computing» είναι μία δομή, με την οποία μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση και να χρησιμοποιούμε web εφαρμογές χωρίς να τις διαθέτουμε στον υπολογιστή μας ή σε κάποια άλλη συσκευή που είναι διασυνδεδεμένη με το ίντερνετ. Σε αυτή τη δομή η εφαρμογή βρίσκεται σε ένα server και εμείς τη χρησιμοποιούμε χωρίς να χρειάζεται να την εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας.Ας κάνουμε ένα πολύ απλό παράδειγμα. Η Adobe, η γνωστή εταιρία, έχει δημιουργήσει μία online πλατφόρμα, την Adobe Creative Cloud. Αυτή η πλατφόρμα λειτουργεί ως εξής. Ένας χρήστης μπορεί με ένα αρκετά μικρό ποσό μηνιαίως να γίνει μέλος και να χρησιμοποιεί online εργαλεία όπως το Photoshop, Dreamweaver. Αυτό γίνεται χωρίς να χρειάζεται ο χρήστης να έχει κάποιο από αυτά τα προγράμματα στον υπολογιστή του. Όλα τα updates κλπ γίνονται από την ίδια την εταιρία και ο χρήστης πληρώνει ποσό ανάλογα με την «πακέτο» που έχει επιλέξει. Καταλαβαίνετε πόσο καλό είναι αυτό; Για παράδειγμα, το Photoshop κοστίζει πάνω από 1000 Ευρώ. Με αυτήν την cloud εφαρμογή ο χρήστης ενώ χρησιμοποιεί το πλήρες software πληρώνει μόνο λίγα ευρώ το μήνα για τη χρήση αυτή και το βασικότερο είναι ότι έχει πρόσβαση σε αυτό και στα αρχεία του από οποιονδήποτε υπολογιστή.

Πλεονεκτήματα cloud computing.

 • Οικονομία.Αυτό είναι από τα πιο βασικά πλεονεκτήματα του cloud computing. Το κόστος που μπορεί να έχει ένα λογισμικό ίσως να είναι απαγορευτικό για μία μικρή εταιρία. Με το «cloud» τα δεδομένα αυτά αλλάζουν καθώς η εταιρία δεν πληρώνει την εφαρμογή αλλά πληρώνει την χρήση της. Συνήθως σε cloud δίκτυα υπάρχουν πολλές δυνατότητες και «πακέτα» για την πληρωμή της χρήσης κάποιας εφαρμογής.
 • Μεγάλος Αποθηκευτικός Χώρος.Η αποθήκευση των διαφόρων πληροφοριών είναι θέμα υψίστης σημασίας. Με το cloud computing έχουμε συνήθως όσο αποθηκευτικό χώρο θα χρειαστούμε.
 • Πρόσβαση από οποιαδήποτε συσκευή διαθέτει σύνδεση στο ίντερνετ.
 • Πολύ μεγάλη ευελιξία.

Μειονεκτήματα του cloud computing.

 • Ασφάλεια δεδομένων.Είναι λογικό κάποιες φορές να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα σε δικό μας τοπικό server και όχι στο cloud.
 • Αυξημένη πολυπλοκότητα.Αυτό συμβαίνει όταν έχουμε μία εφαρμογή αποθηκευμένη κάπου τοπικά,σε ένα δικό μας webserverκαι προσπαθούμε να την κάνουμε να επικοινωνήσει με μία άλλη στο cloud. Τα πράγματα εκεί γίνονται αρκετά περίπλοκα και πολλές φορές η λύση εκτός ότι δεν είναι προφανής , αποτυγχάνει.

Ο όρος «υπηρεσία» στο cloud computing.

Αφού λοιπόν έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό τι είναι αυτό το «cloud computing» και πώς χρησιμοποιείται ας δούμε ένα βασικότατο όρο που χρησιμοποιείται μαζί. Τον όρο «υπηρεσία» ή στα αγγλικά «service». «Υπηρεσία», είναι η δυνατότητα που μας παρέχει το cloud σύστημα να χρησιμοποιούμε κάποιο software μέσα σε αυτό το δίκτυο. Αυτή η δυνατότητα ονομάζεται «υπηρεσία». Ας δούμε λίγο κάποια βασικά είδη υπηρεσιών που μας προσφέρει το cloud computing. Θα χρησιμοποιήσω τους αγγλικούς όρους διότι έτσι αναφέρονται στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Software as Service (SasS)

Σε αυτό τον τύπο υπάρχει ένα application το οποίο βρίσκεται σε ένα cloud server και ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτό μέσω μίας απλή σύνδεσης στο ίντερνετ. Το software αυτό ανήκει σε κάποιον κατασκευή και ο χρήστης το πληρώνει ανάλογα με την χρήση που του κάνει και τους πόρους που χρειάζεται. Το βασικό πλεονέκτημα του μοντέλου «software as service» είναι ότι ο κατασκευαστής αναλαμβάνει τα έξοδα συντήρησης του software καθώς και τη φιλοξενία του σε κάποιον cloud server. Ο χρήστης πληρώνει μόνο την χρήση που κάνε(αν και υπάρχουν και cloud applications που είναι δωρεάν).Επίσης το μοντέλο SasS είναι δημιουργημένο με βασικό γνώμονα τη σωστή λειτουργία του software με χρήση browser. Όσον αφορά την ασφάλεια των διαφόρων εφαρμογών, συνήθως χρησιμοποιείται SSL (Secure Sockets Layer) το οποίο είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο. Έτσι , οι χρήστες μπορούν με ασφάλεια να χρησιμοποιήσουν το cloud application.

Platform as Service (PasS)

Αυτό το μοντέλο μοιάζει πολύ με το προηγούμενο. Το βασικό του στοιχείο είναι ότι παρέχει την πλατφόρμα την οποία χρησιμοποιεί ένας χρήστης για να δημιουργήσει κάτι, για παράδειγμα ένα web application, χωρίς να εγκαταστήσει τίποτα.Το «platform as service» μοντέλο χρησιμοποιείται πιο πολύ για δημιουργία web interfaces, web εφαρμογών κλπ. Ένα σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει με αυτό το μοντέλο είναι ότι αυτή η εφαρμογή που δημιουργούμε βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο framework και υπάρχει πιθανότητα αν θελήσουμε να την μεταφέρουμε σε άλλο παροχέα cloud υπηρεσιών αυτή να μη λειτουργεί σωστά.

Storage as a service (StaaS)

Στο μοντέλο αυτό υπάρχει κάποιος πάροχος αποθηκευτικού χώρου online ο οποίος στην ουσία τον νοικιάζει έναντι κάποιας αμοιβής. Ένα παράδειγμα απλό θα μπορούσε να θεωρηθεί το Dropbox.

Hardware as Service (HaaS)

Εδώ τα πράγματα έχουν ως εξής:Ο προμηθευτής αυτής της cloud υπηρεσίας παρέχει στον χρήστη έναντι «ενοικίου»-αμοιβής το hardware που χρειάζεται όπως web servers, μνήμη CPU ,αποθηκευτικό χώρο και ότι άλλο χρειάζεται ο χρήστης σε επίπεδο hardware. Τα χρήματα που πληρώνει κάποιος στο HaaS είναι αντίστοιχα της χρήσεως των πόρων του συστήματος που κάνει.

Database as Service (DaaS)

Σε αυτό το μοντέλο υπάρχει μία υπηρεσία online παρέχει την βάση δεδομένων την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με κάποιο web application. Σε αυτό το μοντέλο το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι πληρώνουμε ανάλογα με την χρήση. Ουσιαστικά όσο πιο πολύ κόσμος χρησιμοποιεί την εφαρμογή μας τόσο περισσότερα χρήματα πληρώνουμε. Μία τέτοια υπηρεσία είναι η mongoDB.

Πασίγνωστες εταιρίες που παρέχουν υπηρεσίες cloud computing.

Οι πιο γνωστές εταιρίες είναι η amazon, η google και η microsoft. Η εταιρία amazon παρέχει βασικές υπηρεσίες όπως:
Όσον αφορά την Microsoft , η πλατφόρμα που χρησιμοποιεί για να παρέχει cloud computing υπηρεσίες είναι η Azure. Η πλατφόρμα αυτή παρέχει μία μεγάλη ποικιλία από εργαλεία που εφαρμόζουν διάφορα μοντέλα cloud computing όπως το «HaaS» και το «PaaS».
H google , τέλος , παρέχει την app engine.

Cloud Os και Cloud Applications.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να προσθέσω μερικά πράγματα ώστε η τεχνολογία cloud computing να μας γίνει ακόμα πιο κατανοητή. Από τη στιγμή που ο χρήστης εκτελεί κάποιες εργασίες που απαιτούν CPU, μνήμη κλπ αυτά συντελούν στο να σκεφτούμε ότι στο cloud υπάρχει ένα λειτουργικό σύστημα όπως ακριβώς σε ένα τοπικό υπολογιστή. Αυτό θα μπορούσε να ονομαστεί cloud operating system.Ένα cloud application λοιπόν είναι μία εφαρμογή που χρησιμοποιεί τους πόρους του cloud Os με σκοπό την ανάπτυξη και τη λειτουργία της.

Βασικά μοντέλα εφαρμογών του Cloud Computing

Public Cloud

Αυτό το μοντέλο δημιουργείται από εκατοντάδες web servers που τρέχουν και πάρα πολλά datacenters σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει μία υπηρεσία διαλέγοντας την τοποθεσία που θα βρίσκεται η εφαρμογή. Κοινώς διαλέγει το datacenter που είναι πιο κοντά του. Για παράδειγμα μία εταιρία στην Αμερική θα διαλέξει ένα cloud server που βρίσκεται στην Ν. Αμερική. Εταιρίες που προσφέρουν το public cloud είναι οι: Google, Amazon, Rackspace κλπ. Αυτή η public εφαρμογή του cloud υποστηρίζεται από εταιρίες πολύ εύρωστες οικονομικά διότι η ανάπτυξη και συντήρηση των webserver και datacenter παγκοσμίως κοστίζει πολλά χρήματα.Μία εφαρμογή που χρησιμοποιεί το «public cloud» είναι τα CDN (content delivery networks) μέσα από τα οποία το περιεχόμενα ενός site αποθηκεύεται σε κάποια datacenters παγκοσμίως και τα προσφέρει στους χρήστες της ιστοσελίδας όταν τα ζητάνε με πολύ μεγάλες ταχύτητες.

Private Cloud

Αυτό το είδος της cloud τεχνολογίας εφαρμόζεται μέσα σε οργανισμούς-εταιρίες όπου δημιουργείται ένα cloud δίκτυο το οποίο όμως βρίσκεται στα όρια του οργανισμού αυτού. Το δίκτυο αυτό δημιουργείται κατά παραγγελία με βάση τις ανάγκες του οργανισμού.

Ο όρος «Virtualization» στο cloud computing.

Τον όρο «virtualization» θα προσπαθήσω να τον εξηγήσω με ένα απλό παράδειγμα και εν συνεχεία να τον συνδέσω με το cloud computing. Επίσης σας παραθέτω ένα καταπληκτικό βίντεο που εξηγεί τον παραπάνω όρο χρησιμοποιώντας lego.
Η τεχνολογία virtualization είναι η κινητήριος δύναμη του cloud computing. Στην τεχνολογία αυτή μπορούμε να χωρίσουμε ένα φυσικό hardware, ένα webserver , σε πολλά κομμάτια που το κάθε ένα τρέχει το δικό του λειτουργικό. Έτσι επιτυγχάνεται άριστη λειτουργικότητα , ταχύτητα και απόλυτη αξιοποίηση των πόρων του συστήματος. Αυτά τα κομμάτια είναι σαν εικονικοί servers και ονομάζονται «virtual machines» ή VMs. To cloud συνδέεται με την έννοια virtualization γιατί ουσιαστικά είναι ένα σύνολο συνδεδεμένων virtual machines. Αυτός είναι ο λόγος που τα cloud δίκτυα έχουν τόσες πολλές δυνατότητες και επεκτασιμότητα διότι μοιράζονται του πόρους διάφορων συνδεδεμένων virtual machines. Δείτε εδώ ένα εκπληκτικό video που εξηγεί το virtualization στο cloud computing.

Περαιτέρω έρευνα για το cloud computing και πηγές.

Αφού είδαμε τα βασικά στοιχεία της τεχνολογίας cloud σας παραθέτω μερικές πηγές ώστε να ψάξετε , να διαβάσετε και να επεκτείνετε τις γνώσεις σας.

Καλά βιβλία για το cloud computing.

 • Cloud computing για dummies.Ένα πολύ καλό βιβλίο για εντελώς αρχάριους που σας εισάγει στην τεχνολογία αυτή χωρίς δυσνόητες έννοιες.
 • The cloud at your service.
 • Securing the Cloud: Cloud Computer Security Techniques and Tactics.Το βιβλίο αυτό δίνει έμφαση στην ασφάλεια των cloud εφαρμογών και των cloud δικτύων.Πολύ καλό γι αυτούς που θέλουν να μάθουν για το πώς θα εφαρμόσουν κάποια τεχνολογία που παρέχει το cloud computing με μέγιστη ασφάλεια.

Άλλες πηγές για το cloud computing.

(πηγή http://webapptester.com/ti-einai-cloud-computing/)

Τα οφέλη του Cloud Computing για τις μικρές επιχειρήσεις.

 Γνωρίζοντας πως λειτουργεί το cloud computing, είναι πιθανό να έχετε ήδη ιδέες σχετικά με το πώς μπορεί να ωφελήσει την επιχείρηση σας.

Για να εξαλείψουμε οποιαδήποτε αμφιβολία σας σχετικά με αυτή την τεχνολογία, παραθέτουμε τα 5 σημαντικότερα πλεονεκτήματα του cloud computing.

Πλεονεκτήματα του cloud computing:

 •   Μειώνει  το κόστος
Το Cloud Computing σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα για την επιχείρηση σας. Θα εξοικονομήσετε  χρήματα στην αποθήκευση και την ενημέρωση του λογισμικού, διότι ο server θα κάνει τη δουλειά για εσάς. Επίσης μπορείτε να εξοικονομήσετε  χρήματα από την «αγορά φυσικής αποθήκευσης» , την επέκταση  της ικανότητα και της  κινητικότητας, όπως σκληρούς δίσκους, CDs, USBs κ.α (Μπορείτε επίσης να εξοικονομήσετε χρήματα όσον αφορά τη συντήρηση του λογισμικού)
 •  Αυξάνεται η παραγωγικότητα
Υπάρχουν πολλές πτυχές, γιατί το cloud computing αυξάνει την παραγωγικότητα της εταιρείας σας. Ας δούμε μερικές από αυτές:

Εύκολη πρόσβαση- Ευκολία στην πρόσβαση

Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα αρχεία και στα δεδομένα σας οπουδήποτε και να βρίσκεστε, αρκεί να είστε συνδεδεμένοι στο ιντερνετ.
Μπορείτε επίσης να έχετε πρόσβαση στα αποθηκευμένα δεδομένα χρησιμοποιώντας και άλλες συσκευές, συμπεριλαμβανομένου και τα κινητά τηλέφωνα.
Με το να έχετε τη δουλειά σας στα «χέρια σας», μπορείτε να κάνετε ρυθμίσεις και αναβαθμίσεις, οπουδήποτε και να βρίσκεστε και με οποιαδήποτε συσκευή διαθέτετε.

Πολλαπλοί χρήστες

Στα project της εταιρείας σας ή τα δεδομένα αυτής,  μπορούν να έχουν πρόσβαση όσοι έχουν τη δικαιοδοσία να δούν τα αρχεία  αυτά.  Έχετε τη δυνατότητα να δουλέψετε ταυτόχρονα το ίδιο project από όπου και να βρίσκεστε στον κόσμο.

Εύκολος διαμοιρασμός

Από τη στιγμή που δημιουργείτε ή ανεβάζετε κάποια αρχεία στο cloud, θα είναι δυνατό να τα δει και η ομάδα σας στην εταιρεία. Δε χρειάζεστε να χρησιμοποιήσετε το e-mail για να στείλετε τα αρχεία σε πολλαπλούς παραλήπτες, ή να επεξεργαστείτε τους παραλήπτες αυτούς και να ξαναστείλετε το e-mail μπρος - πίσω για να το δουν οι άλλοι.
 

 • Απεριόριστη αποθήκευση
Το cloud computing προσφέρει ένα μεγάλο ποσοστό αποθήκευσης, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλη φυσική αποθήκευση στον υπολογιστή σας.
 • Είναι βολικό
Το cloud computing σας απαλλάσει από την ταλαιπωρία της ενημέρωσης του λογισμικού και της αποθήκευσης του.
Δε χρειάζεται να ανησυχείτε για το πως θα λάβουν την πληροφορία τα μέλη της ομάδας σας, ώστε να μπορέσετε να δουλέψετε για να προλάβετε τη προθεσμία.
Εφόσον μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα αρχεία σας και να δουλέψετε από οπουδήποτε και αν βρίσκεστε, μπορείτε να πάρετε την οικογένεια σας και να πάτε διακοπές, ενώ θα έχετε τη δυνατότητα να τηρήσετε τις προθεσμίες.

Όλα τα παραπάνω είναι μόνo κάποια από τα βασικά πλεονεκτήματα που μπορεί να παρέχει το cloud computing στην επιχείρηση σας. 
(πηγή connect-line.gr) 

 
 via ekdosi.com All rights reserved by sainis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου