Απόφαση “Βόμβα”: Αντισυνταγματικός ο Ν4327/15 για την επιλογή Διευθυντών Σχολείων.


Αποτέλεσμα εικόνας για Το ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση διαδικασίας επιλογής Διευθυντών Σχολείων 

Το ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση διαδικασίας επιλογής Διευθυντών Σχολείων
Ακυρώνεται η απόφαση του τότε Αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη που καθόριζε τη διαδικασία , υποβολής αιτήσεων και επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρωνΑπόφαση “βόμβα” για τη συνταγματικότητα επιλογής των Διευθυντών των σχολικών μονάδων εξέδωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκανε δεκτή την αποφαση του Γ τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου, μετά την προσφυγή της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών  Εκπαίδευσης και 57 Διευθυντών Σχολείων , στο ζήτημα της συνταγματικότητας και την νομιμότητας της κανονιστική πράξης που αφορά τις επιλογές στελεχών σύμφωνα με το Νόμο 4327/2015 των «Μπαλτά-Κουράκη».
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του esos το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ομόφωνα:
ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ
της απόφασης του τότε Αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη που καθόριζε τη διαδικασία  , υποβολής αιτήσεων και

επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων.
Αυτό σημαίνει ότι κάθε υποψήφιος Διευθυντής που αποκλείσθηκε στις κρίσεις Διευθυντών με  το σύστημα “Κουράκη”, μπορεί να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια και να δικαιωθεί, με όλες τις οικονομικές και διοικητικές συνέπειες για το υπουργείο Παιδείας.
Επίσης , σύμφωνα με νομικούς κύκλους, μπορεί να τεθεί και ζήτημα ακύρωσης αποφάσεων των νυν Διευθυντών  εάν κάποιος προσφύγει, που έχει έννομο συμφέρον.
Το ΣτΕ στην απόφασή του διατάσσει την απόδοση του παραβόλου στους αιτούντες, δηλαδή στο υπουργείο Παιδείας.
Οι Νομικοί  των εκπαιδευτικών που δικαιώθηκαν από το ΣτΕ αναμένεται να παραδώσουν την απόφαση, εξωδίκως, στο υπουργείο Παιδείας.
Υπουργείο Παιδείας: Νομοθετική πρωτοβουλία μετά την απόφαση του ΣΤΕ για τους διευθυντές

Α. Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αφού λάβει και μελετήσει την απόφαση, αμέσως μετά θα αναλάβει την αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία ώστε η επιλογή των νέων διευθυντών σχολικών μονάδων να είναι σύμφωνη με την σημερινή απόφαση του ΣτΕ.

Β. Οι αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων είναι σεβαστές και άρα δεσμευτικές.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε σήμερα το υπουγείο Παιδείας, σχετικά με  την  απόφαση του ΣτΕ επί της διαδικασίας επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων, σύμφωνα με τον νόμο 4327/2015 .
via ekdosi.com All rights reserved by sainis.gr

Προσωπικά θεωρώ ότι η ψηφοφορία δεν είναι κακή ιδέα. Αλλά, όχι όπως έγινε τώρα.
Τα κακώς κείμενα ήταν πολλά. Όλοι τα είδαμε: "ψήφισαν σε σχολεία εκπαιδευτικοί που τοποθετήθηκαν λίγες ημέρες πριν την ψηφοφορία και δεν ψήφισαν εκπαιδευτικοί που ήταν όλη την χρονιά στο σχολείο, ο κάθε υποψήφιος δεν μπορούσε να κάνει αίτηση σε πολλά σχολεία, εκπαιδευτικοί με 10 ώρες στο ένα σχολείο και με ωράριο 21 ώρες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου στο συγκεκριμένο σχολείο, κλπ". Όλες οι παραπάνω στρεβλώσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Ο αποκλεισμός μέσα από την ψηφοφορία ήταν γεγονός.
Όμως, και το παλιό σύστημα ήταν τρύπιο. Ή ήσουν συστημικός ή πήγαινες πίσω στους πίνακες.
Τι πρέπει να γίνει;
Καθαρά αξιοκρατική διαδικασία τύπου ΑΣΕΠ για την επιλογή διευθυντών σχολείων και κάθε είδους διευθυντών στην εκπαίδευση αλλά και παντού στην δημόσια διοίκηση. Έτσι ο καθένας θα τοποθετηθεί αξιοκρατικά.
Αλλά, επειδή αυτό θα σήμαινε το τέλος της κομματοκρατίας και της μικροπολιτικής στο μεγαλύτερο κομματικό μαγαζάκι της ελληνικής κοινωνίας, το δημόσιο, αυτό δεν πρόκειται να γίνει.
Όποτε περιμένετε ακόμα ένα τρύπιο σύστημα επιλογής που θα έχει ως γνώμονα την κομματοκρατία και την διαιώνιση της.
Τουλάχιστον όμως να στέκει νομικά. Όχι όπως το έκτρωμα Μπαλτά - Κουράκη που θα στοιχίσει ακόμα περισσότερο στις τσέπες μας, από τις 100αδες αγωγές που θα γίνουν στην ελληνική δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου