Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016

Τα πιο διάσημα αποφθέγματα του Φιντέλ Κάστρο

"Τα χρήματα είναι για τους πλούσιους και οι ποινές για τους φτωχούς. "
Ο θάνατος του Φιντέλ Κάστρο, σύμβολο του Κομμουνισμού και της αντίστασης στις ΗΠΑ, σηματοδοτεί το τέλος μιας μακράς εποχής για την Κούβα.
Αυτά είναι τα καλύτερα αποφθέγματα του αμφιλεγόμενου ηγέτη που πέθανε σήμερα σε ηλικία 90 ετών.

-«Μια επανάσταση δεν είναι ένα κρεβάτι στρωμένο με τριαντάφυλλα. Μια επανάσταση είναι μια μάχη μέχρι θανάτου ανάμεσα στο μέλλον και στο παρελθόν»- 1961, ομιλία στην Αβάνα για τη δεύτερη επέτειο της κουβανικής επανάστασης.
-«Έχω μια καρδιά από ατσάλι»- 1972, δήλωση ως απάντηση στις αναφορές μέσων ενημέρωσης σχετικά με το υποτιθέμενο καρδιακό πρόβλημα.-«Με ποια ηθική μπορούν οι ηγέτες [των ΗΠΑ] να μιλούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μια χώρα όπου υπάρχουν εκατομμυριούχοι και ζητιάνοι, όπου οι μαύροι αντιμετωπίζουν διακρίσεις, οι γυναίκες εκδίδονται, και οι μεγάλες μάζες των Τσικάνος, οι Πορτορικανοί και Λατινοαμερικάνοι γίνονται αντικείμενα ταπείνωσης και εκμετάλλευσης;»- 1978, ομιλία στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη της Κομμουνιστικής Νεολαίας.
-«Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα -ίσως λίγο αργά- ότι οι παρεμβάσεις μου πρέπει να είναι σύντομες»- 2000, για τη διάσημη συνήθειά του να κάνει μαραθώνιες ομιλίες.
-«Είμαι σχεδόν 90. Θα φύγω σύντομα, όπως όλοι οι άλλοι. Θα έρθει η ώρα για όλους μας, αλλά οι ιδέες της κομμουνιστικής Κούβας, αποτελούν απόδειξη ότι, αν δουλεύουμε με πάθος και αξιοπρέπεια, μπορούμε να παράγουμε υλικό και πολιτιστικές αξίες που οι άνθρωποι χρειάζονται»- 2016, στην τελευταία του δημόσια εμφάνιση στο συνέδριο του ΚΚΚ.
via ekdosi.com All rights reserved by sainis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...