Γιατί γίνονται συνεχώς σεισμοί στα Ιωάννινα; Γιατί παραμένουν ανήσυχοι οι σεισμολόγοι;

Σταδιακά η σεισμική ενέργεια μειώνεται με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε συνεχώς σε όλο και μικρότερους σεισμούς.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό το σεισμικό γεγονός στα Γιάννενα;

Πρόκειται για μια ήπια αλλά χρονοβόρα σεισμική εκτόνωση ή θα συμβεί κάτι μεγαλύτερο;
Recent earthquakes in the Euro-Med region (during the last 2 weeks)


Σύμφωνα με τους σεισμολόγους το φαινόμενο είναι πρωτόγνωρο για την Ελλάδα και αυτό τους ανησυχεί.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε:
«Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται και θα διαρκέσει αρκετές μέρες ακόμη... Προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να προδιαγράψουμε εάν θα εκδηλωθεί ένας μεγαλύτερος σεισμός ή εάν ο πρώτος σεισμός είναι ο κύριος.
Το θετικό είναι ότι με τους εκατοντάδες σεισμούς που εκδηλώνονται μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό εκτονώνεται σταδιακά η σεισμική ενέργεια με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε συνεχώς σε μικρότερα μεγέθη. Για να εκτιμήσουμε εάν ο μεγαλύτερος είναι και ο κύριος θα πρέπει να περάσουν οπωσδήποτε 48 ώρες, σύμφωνα με την διεθνή πρακτική και την επιστημονική δεοντολογία. Πάντως, όλα δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο σεισμό της τάξεως των 5.3 βαθμών ο οποίος θα ήθελα να πω κατά ένα μεγάλο ποσοστό μπορεί να είναι και ο κύριος».

Όμως σεισμοί συμβαίνουν καθημερινά πάρα πολλοί.

Στην Ελλάδα κάθε δύο μέρες έχουμε έναν σεισμό από 4 έως 5 βαθμούς.
_Όσο το φαινόμενο εξασθενεί δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. 

Μπορεί αύριο να γίνει κάπου στα Γιάννενα ή και κάπου αλλού στην Ελλάδα ένας σεισμός μέχρι και 7 βαθμούς χωρίς να έχει καμία σχέση με αυτό που συμβαίνει στα Ιωάννινα.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι η ψυχραιμία είναι η καλύτερος σύμμαχος εναντίον των σεισμών.

Όχι πανικός. Όσοι έχετε καινούργια σπίτια - μονοκατοικίες (μετά το 1999) δεν πρέπει να ανησυχείτε ιδιαίτερα. Μετά τον σεισμό στην Αθήνα, με τους δεκάδες νεκρούς, άλλαξε άρδην ο πολεοδομικός κανονισμός και προβλέπει αυστηρούς κανόνες δόμησης.

Επειδή όμως είμαστε στην Ελλάδα αν μένετε σε αντιπαροχή, σε παλιά κτίσματα ή και σε πολυώροφα κτίρια να είστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση.

Να αποφεύγετε τους χώρους με πολυκοσμία και να προτιμάτε τους ανοιχτούς φυσικούς χώρους (πάρκα, πλατείες χωρίς υπόγεια πάρκινγκ, ανοιχτούς δρόμους), μακριά όμως από κολόνες της ΔΕΗ.

Τελειώνοντας, πρέπει μέσα στο σπίτι σας να τα έχετε όλα δεμένα (έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, TV) και να μην έχετε πολλά μπιμπελό τοποθετημένα σε ψηλά σημεία (ράφια, βιβλιοθήκες). Τα πιο πολλά ατυχήματα από τους σεισμούς γίνονται από πράγματα που πέφτουν μέσα στο σπίτι.

Να θυμάστε η ψυχραιμία είναι η καλύτερος σύμμαχος εναντίον των σεισμών.

via ekdosi.com All rights reserved by sainis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...