FREE LINUX BOOKS. 11 ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ LINUX.
Ελεύθερη και Δωρεάν μάθηση· το αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας, δε νομίζετε; Βέβαια, το δικαίωμα στην ανάγνωση είναι μια μάχη που την δίνουμε μέχρι και σήμερα· και πρέπει να την δίνουμε, όχι μόνον ο Richard Stallman και ο Aaron Swartz. Ίσως χρειαστεί να περάσουν 50 χρόνια μέχρι να ξεθωριάσουν οι πολιτικές περί πειρατικής ανάγνωσης και διαμοιρασμού.
Μα θα ξεθωριάσουν, όσο τουλάχιστον υπάρχουν άνθρωποι σαν τον Richard Stallman και τον Λίνους, που με το GNU / Linux έφεραν την Ελευθερία στους υπολογιστές.
25 Αυγούστου 1991: Το mail που άλλαξε ριζικά την Τεχνολογία. Είναι η χρυσή εποχή του IRC και των λιστών επικοινωνίας, όταν στα Newsgroups του: comp.os.inix, ήρθε ένα νέο εισερχόμενο e-mail.
Λιτό και σε καμία περίπτωση δεν έδειχνε αυτό που θα ακολουθούσε. Το mail, εστάλη από ένα αγόρι 21 χρονών, φοιτητή του πανεπιστημίου του Ελσίνκι της Φιλανδίας, με τ' όνομα:Linus Torvalds. Είναι η ιστορία που λατρεύουν τα media. Ένας μοναχικός καβαλάρης που κάθισε χρόνια μόνος του κι έγραψε ένα λειτουργικό σύστημα και τελικά έγινε ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της μισητής για πολλούς Microsoft.
O Linus Torvalds φτιάχνει τον πρώτο κώδικα του Linux και τον διανέμει στο Internet. Διάφοροι προγραμματιστές κάνουν τροποποιήσεις και ο αρχικός κώδικας βελτιώνεται συνεχώς και μεγαλώνει, χάρη στον Linus Torvalds, τον επαναστάτη κατά τύχη. Η πρώτη προσέγγιση του πυρήνα του Linux γράφτηκε αποκλειστικά και μόνο για την διερεύνηση της λειτουργίας του τσιπ 80386, του υπολογιστή του Torvalds, που χρησιμοποιούσε τον compiler GCC του GNU και το πιθανότερο ήταν πως δεν θα υποστήριζε τίποτε άλλο εκτός από σκληρούς δίσκους AT. Από κει και πέρα οι εξελίξεις έτρεχαν και πολύ γρήγορα άρχισαν να βοηθούν και να συμμετέχουν όλο και περισσότεροι ενθουσιώδεις χομπίστες που, όπως ο Torvalds, είχαν μεγαλώσει στην εποχή του Sinclair QL και ήθελαν να εξερευνήσουν τον κώδικα. Έτσι λοιπόν, εκ τη γενέσει του, το Linux, ανήκε σε όλους και σε κανέναν. Κάτι σαν την παιδική χαρά֗ το κάθε τι σε ενθουσιάζει και χαίρεσαι, θέλεις να το δοκιμάσεις.
25 χρόνια μετά την θρυλική πλέον ανακοίνωσή του, το Linux βρίσκεται στην είσοδο μιας νέας εποχής. Νέοι τρόποι εγκατάστασης των εφαρμογών, υιοθέτησή του από την Microsoft, όλα όσα νέα ξεκινάνε στην πλειοψηφία τους έχουν ως βάση το Linux. Ο 21ος αιώνας ανήκει στο Linux.

Linux = Θέλω κι άλλο
Αν μου ζητούσαν να περιγράψω το Linux με μία μόνο λέξη, αυτή θα ήταν: παιδική χαρά. Με ποικιλία «παιχνιδιών» και ανακαλύψεων. Ένας κόσμος τον οποίον ανακαλύπτεις μέρα με τη μέρα και συνειδητοποιείς πως όλο και υπάρχει ΚΑΙ κάτι ακόμα, με το οποίο δεν «έπαιξες». Ιδρώνεις, ξεϊδρώνεις, πέφτεις, σηκώνεσαι και στο τέλος αισθάνεσαι την γλυκιά κούραση ανακατεμένη με την ικανοποίηση της ανακάλυψης.
Ετοιμάσαμε λοιπόν μία συλλογή με 11 δωρεάν βιβλία Linux. Απολαύστε τα:

11 ΔΩΡΕΑΝ LINUXΟΒΙΒΛΙΑ


Ένα πολύ χρήσιμο και δωρεάν βιβλίο για την εκμάθηση της γραμμής εντολών Linux.
Στο newsletter του It's F.O.S.S. για τα 25 χρόνια του linux, είχε δωρεάν βιβλίο για την εκμάθηση της γραμμής εντολών.
Την πρώτη έκδοση του βιβλίου «The Linux Command Line» μπορείτε να την δείτε και να την κατεβάσετε (PDF) από εδώ:

2. Put Yourself in Command – Μπες στον Κόσμο της Γραμμής Εντολών, συγγραφέας: Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού
Ένα βιβλίο 136 σελίδων για την εντολές που σου δίνουν την δυνατότητα να κάνεις τα πάντα.

Ένα βιβλίο 130 σελίδων (PDF), της Future Publishing, με ό,τι χρειάζεται ένας αρχάριος για να γνωρίσει τον μαγικό κόσμο του Linux.

Ένα βιβλίο 215 σελίδων, της Machtelt Garrels, με πρακτική εξάσκηση στο Λίνουξ.
_


5. Grokking the GIMP – Τα πάντα για το GIMP, συγγραφέας Carey Bunks
Ένα βιβλίο (HTML) 352 σελίδων για το Gimp, το πρόγραμμα για επεξεργασία εικόνων – ένα εναλλακτικό Photoshop, εντελώς δωρεάν.

Ένα βιβλίο 614 σελίδων, για να αποκτήσετε όλες τις βάσεις που χρειάζεστε για το Λίνουξ.

Οδηγός Τσέπης για το Ubuntu, ένα βιβλίο (PDF) 152 σελίδων του Keir Thomas.

Ένα ιδιαίτερα χρήσιμο βιβλίο 344 σελίδων, σε πολλαπλά αρχεία PDFs, για όσους θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με τον προγραμματισμό.

Ένα βιβλίο 192 σελίδων για την ανθρώπινη πλευρά της ανάπτυξης ανοιχτού κώδικα. Περιγράφει πώς λειτουργούν τα επιτυχημένα έργα, τις προσδοκίες των χρηστών και των προγραμματιστών, και την κουλτούρα του ελεύθερου λογισμικού.

Ένα βιβλίο 292 σελίδων για τον Ελεύθερο Λογισμικό και πώς, για την ανάπτυξή του, χρειαζόμαστε μια παγκόσμια κοινότητα η οποία θα αναλάβει τα προβλήματα που είναι πολύ μεγάλα. Πώς θα πρέπει να εργασθούμε από κοινού· κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή, μα πλέον κρίνεται απαραίτητο για τα λίγα μεν, μεγάλα δε, προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται [συνέντευξη που μας έχει παραχωρήσει ο συγγραφέας του βιβλίου].

Ένα βιβλίο 340 σελίδων για το πώς το Linux και το Κίνημα του Ελεύθερου Λογισμικού υπονομεύουν τις εταιρείες Τεχνολογίας που θέλουν να έχουν τον έλεγχο.
osarena via ekdosi.com All rights reserved by sainis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...