Στην ΔΕΘ ο ΕΝΦΙΑ ξαναφεύγει.

Ο Τσίπρας στην ΔΕΘ θα ξαναπαίξει το χαρτί του ΕΝΦΙΑ. Θα τάξει (η αγαπημένη του συνήθεια) ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί (ΧΑΧΑΧΑ, συγνώμη δεν κρατήθηκα)

Διαβάστε παρακάτω και γελάστε, κλάψτε, βρίστε, σπάστε ή ότι άλλο θέλετε.

O ΕΝΦΙΑ φεύγει, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας έρχεται

Νέες αλλαγές αναμένονται μέσα στο επόμενο διάστημα.  Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ απο τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που θα επιβάλλεται στη συνολική ακίνητη περιουσία και με κλιμακωτούς συντελεστές ανάλογα με την αξία της, με στόχο τη δικαιότερη ανακατανομή των φορολογικών βαρών, αλλά χωρίς αλλαγές στα έσοδα που παραμένουν στα 2,65 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει:

Κατάργηση των δύο φόρων του ΕΝΦΙΑ (κύριος και συμπληρωματικός) και καθιερώνεται ένας φόρος που θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα εντός και εκτός σχεδίου.

Κατάργηση του υπολογισμού του φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο. Ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση το σύνολο της αξίας των ακινήτων κάθε φορολογούμενου.

Ο υπολογισμός του φόρου για τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας θα γίνεται με βάση προοδευτική κλίμακα χωρίς αφορολόγητο όριο. Στις αρχικές σκέψεις του οικονομικού επιτελείου ήταν να καθιερωθεί ένα μικρό αφορολόγητο όριο της τάξης των 30.000 ? 50.000 ευρώ που θα οδηγούσε σε φοροελάφρυνση των μικροϊδιοκτητών ακινήτων.
_Τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ δεν σταματούν όμως εκεί. Υπάρχει και ένα επιπλέον σενάριο το οποίο προβλέπει την επιβολή του ΦΑΠ χωρίς αφορολόγητο όριο και, όπως υποστηρίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, είναι λογικό όλοι οι φορολογούμενοι να πληρώνουν έναν φόρο για τα ακίνητά τους ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα. Ετσι, ο φόρος θα είναι μικρός έως 10 ευρώ για τους οικονομικά αδύναμους ή τους φορολογούμενους με πολύ μικρή ακίνητη περιουσία και θα αυξάνεται όσο μεγαλώνει η αξία της ακίνητης περιουσίας.

Η κλίμακα υπολογισμού του νέου φόρου θα έχει πολλούς συντελεστές και αντίστοιχα πολλά κλιμάκια αξίας περιουσίας. Ο πρώτος συντελεστής θα είναι χαμηλός και θα υπολογίζεται για τα πρώτα 30.000 ή 50.000 ευρώ αξίας ακίνητης περιουσίας. Οι συντελεστές θα αυξάνονται ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας. Ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς για τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Πως θα γίνεται ο υπολογισμός
Πάντως, αυτό που παραμένει ανοιχτό είναι πάνω σε ποιες τιμές των ακινήτων θα υπολογιστεί ο νέος φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το 2017, καθώς η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών έχει μετατεθεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Η επιτροπή που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο με τη συμμετοχή φορέων της κτηματαγοράς αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες ενώ οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι αφορούν διάφορες λύσεις, όπως η εκτίμηση της αξίας των ακινήτων από ορκωτό εκτιμητή για τους φόρους μεταβίβασης και η δημιουργία ειδικού μαθηματικού τύπου που θα παράγει αξίες βάσει των στοιχείων που θα συλλέγονται από συμβολαιογράφους, μεσίτες, εκτιμητές τραπεζών.

Αλλαγές στα αγροτεμάχια

Για τον υπολογισμό του ΦΑΠ θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο της αξίας της περιουσίας που κατέχει κάθε φορολογούμενος, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων εκτός σχεδίου, τα οποία εξαιρέθηκαν φέτος την τελευταία στιγμή από τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, για να υπολογιστεί σωστά η αξία των αγροτεμαχίων οι φορολογούμενοι θα κληθούν να ελέγξουν τα στοιχεία των συγκεκριμένων ακινήτων (θέση, απόσταση από τη θάλασσα, πρόσοψη σε εθνικό, επαρχιακό ή αγροτικό δρόμο, είδος καλλιέργειας, αρδευόμενο ή μη αρδευόμενο, κτίσμα εντός του αγροτεμαχίου κ.λπ.). Οσοι διαπιστώσουν λάθη και παραλείψεις θα πρέπει να προβούν σε διορθώσεις προκειμένου να απεικονίζεται σωστά η ακίνητη περιουσία τους και να γλιτώσουν από την επιβολή έξτρα φόρου. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να δηλώσουν πρόσθετα στοιχεία για τα αγροτεμάχια που κατέχουν προκειμένου να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η αξία τους. Ειδικότερα, εξετάζεται στον πίνακα 2 του εντύπου Ε9 που αφορά τα εκτός σχεδίου ακίνητα να προστεθούν νέοι κωδικοί που θα βοηθήσουν στον ορθό υπολογισμό της αξίας των αγροτεμαχίων, όπως για παράδειγμα αν το συγκεκριμένο ακίνητο είναι οικοδομήσιμο, και άλλα στοιχεία με τα οποία θα προσδιορίζεται η αξία τους. Πολλοί θα είναι οι φορολογούμενοι που θα χρειαστεί να προβούν σε διορθώσεις των στοιχείων για τα αγροτεμάχια που κατέχουν, καθώς η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει εντοπίσει σωρεία λαθών. Για παράδειγμα, σε πολλές περιοχές που δεν υπάρχει σε κοντινή απόσταση θάλασσα π.χ. Καρδίτσα, Τρίκαλα, οι φορολογούμενοι είχαν δηλώσει ότι το αγροτεμάχιο βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 800 μέτρων από τη θάλασσα. Στο ‘παιχνίδι’ του υπολογισμού της αξίας των αγροτεμαχίων το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να βάλει και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας που διαθέτουν στοιχεία.

Ακόμα δεν έχει καθοριστεί πάνω σε ποιες τιμές θα υπολογίζεται ο νέος φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες το 2017, καθώς η προσαρμογή των αντικειμενικών στις εμπορικές αξίες έχει μετατεθεί για το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

ΣΧΟΛΙΟ via ekdosi.com All rights reserved by sainis.gr

Είναι τέτοια η ξεφτίλα του Τσίπρα σε αυτό το θέμα που ενώ πριν γίνει κυβέρνηση έλεγε, ούρλιαζε καλύτερα, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΕΝΦΙΑ, καταχρεώνοντας στην εφορία ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού (αυτό που ήταν κοντά στον γκρεμό του έριξε μια κλωτσιά και το έριξε στον γκρεμό), και που όταν έγινε κυβέρνηση όχι απλά δεν κατάργησε αλλά ενίσχυσε, τώρα ξανατάζει ο αχρείος ότι θα τον καταργήσει. 
Πληρώνουν ΕΝΦΙΑ οικογενειάρχες με ένα σπίτι και αυτό καταχρεωμένο στις τράπεζες, ορφανοτροφεία, ιδρύματα προστασίας ευαίσθητων ομάδων και δεν πληρώνει ΕΝΦΙΑ η εκκλησία. 
Πληρώνουν ΕΝΦΙΑ δηλαδή όσοι δεν βγάζουν κέρδος από το ακίνητο τους και η μεγαλύτερη πολυεθνική που έχει πακτωλό κερδών δεν πληρώνει.
Σκεφτείτε να μην ήταν (έτσι δηλώνει τουλάχιστον) άθεος ο Τσίπρας.
Όποιος τον πιστέψει και τον ψηφίσει είναι άξιος της μοίρας του.
Ο Τσίπρας και η φασιστερή παρέα του πρέπει να φύγουν. 
Δεν έχει σημασία ποιοι θα έρθουν, σημασία έχει να φύγει αυτός ο ΨΕΥΤΗΣ πριν γίνει και αυτός ΚΛΕΦΤΗΣ και πληρώνουμε εμείς τα κλεμμένα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου