Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2016

Maps That Prove You Don't Really Know Earth. Όταν δείτε αυτούς τους χάρτες, η άποψή σας για τον κόσμο θ΄αλλάξει !mercator_projection_map
Ένα από τα πράγματα που ΔΕΝ μάθαμε στο σχολείο είναι ότι το μέγεθος που εμφανίζονται οι χώρες στους παγκόσμιους χάρτες δεν καθορίζεται μόνο από την επιφάνειά τους αλλά κι από τη γεωγραφική τους θέση. Έτσι μας έμεινε μια εσφαλμένη εντύπωση για τον κόσμο.
Η αλήθεια είναι ότι οι χαρτογράφοι προσπαθούν ν αποδώσουν την τρισδιάστατη εικόνα της γης πάνω σ έναν χάρτη δύο μόνο διαστάσεων. Για να το πετύχουν αυτό αναγκαστικά "τεντώνοντας" τη σφαιρική επιφάνεια, στρεβλώνουν είτε τα σχήματα είτε τις αποστάσεις , είτε και τα 2. Επομένως οι κλασικοί χάρτες έχουν ορισμένα μεγάλα -πραγματικά- λάθη, ως προς τις  αποστάσεις των περιοχών από τον Ισημερινό, αλλά κι ως προς τα συγκριτικά μεγέθη μεταξύ των ηπείρων.
Ένας από τους πιο δημοφιλείς χάρτες που ξέρουμε είναι του Mercator , ο κλασικός χάρτης που υπάρχει σε όλα τα σχολεία. Ο Gerardus Mercator ήταν Φλαμανδός γεωγράφος και χαρτογράφος ο οποίος πρώτος, το 1569, επινόησε τη μέθοδο "προβολή Mercator" που εξακολουθεί ως σήμερα να είναι η πλέον διαδεδομένη μέθοδος απεικόνισης της Γης.
Στην προβολή αυτή όμως όσο πιο κοντά βρίσκεται μια χώρα στον Ισημερινό, τόσο πιο μικρή δείχνει πάνω στο χάρτη, ενώ αντίθετα περιοχές της Γης όπως η Γροιλανδία ή η Ανταρκτική εμφανίζονται πολύ μεγαλύτερες απ' ο,τι είναι στην πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι η Αφρική είναι 14 φορές μεγαλύτερη από τη Γροιλανδία, ο Καναδάς είναι μόνο 1,2 φορές το μέγεθος των ΗΠΑ, η Μαδαγασκάρη είναι μεγαλύτερη από την Βρετανία ενώ η Ανταρκτική δεν είναι τόσο τεράστια όσο την δείχνει
Υπάρχουν χιλιάδες προβολές χαρτών. Καθένας από αυτούς έχει ορισμένα πλεονεκτήματα αλλά κι αδυναμίες. Επιλέγοντας μεταξύ αυτών θα πρέπει να αποφασίσετε τι είναι σημαντικό για εσάς.

Παραδείγματα:
Η Google Προτείνει Για Εσένα - Google's Proposal For You   


συνέχεια via ekdosi.com All rights reserved by 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...