Σάββατο, 2 Ιουλίου 2016

Αμυγδαλίτιδα. ΠΡΟΣΟΧΗ. Έξαρση Αμυγδαλίτιδας. Προσοχή στα συμπτώματα.

Αντιμετώπιση και θεραπεία της οξείας αμυγδαλίτιδας

Αμυγδαλίτιδα: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση
Η αμυγδαλίτιδα «κτυπά» και τους ενήλικες
Πρόκειται για μια ασθένεια που τα περισσότερα παιδιά θα περάσουν μία φορά στη ζωή τους. Εάν το δικό σας ταλαιπωρείται συχνά, τότε χρειάζεται έξτρα προσοχή.

Σχεδόν όλα τα παιδιά εμφανίζουν μία ή περισσότερες φορές στη ζωή τους αμυγδαλίτιδα. Πρόκειται για ασθένεια μεταδοτική που συνήθως σχετίζεται με τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις (τα κρεατάκια). Οι αμυγδαλές είναι λεμφαδένες που βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού. Στα νεογέννητα είναι πολύ μικρές, σταδιακά όμως, καθώς το παιδί μεγαλώνει και έως την ηλικία των έξι ή επτά ετών, οπότε το αναπνευστικό του είναι εκτεθειμένο σε ποικιλία λοιμωδών παραγόντων (μικροοργανισμών), μεγαλώνει και το μέγεθός τους. Μετά την ηλικία των επτά ετών συρρικνώνονται. Οι αμυγδαλές είναι απαραίτητες γιατί βοηθούν στην αντιμετώπιση και στην καταπολέμηση των βακτηρίων που προσπαθούν να εισέλθουν στον οργανισμό και να προκαλέσουν λοίμωξη
Η Google Προτείνει Για Εσένα - Google's Proposal For You   Η αμυγδαλίτιδα οφείλεται σε βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις στο πίσω μέρος του λαιμού που προκαλούν έντονο πονόλαιμο και δυσκολία στην κατάποση. Μπορεί να προκληθεί από πολλούς μικροοργανισμούς, ιούς και βακτήρια, που ζουν φυσιολογικά στο στόμα μας και «εκμεταλλεύονται» ευκαιρίες κατά τις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα είναι κουρασμένο, για να προσβάλουν τις αμυγδαλές.

Ιογενής αμυγδαλίτιδα
Όταν το παιδί παραπονιέται για πόνο στο λαιμό, έχει μέτριο πυρετό (κάτω από 39°C), πονάνε τα κόκαλά του, αλλά η γενική του κατάσταση δεν είναι ιδιαίτερα άσχημη, τότε είναι πιθανό να πάσχει από ιογενή αμυγδαλίτιδα. Στην περίπτωση αυτή καλό θα ήταν ο παιδίατρος να ξαναδεί το παιδί και την επόμενη μέρα, ώστε η διάγνωσή του να είναι πιο ασφαλής και να χορηγήσει αντιβίωση μόνο όταν χρειάζεται πραγματικά. H ιογενής αμυγδαλίτιδα θα περάσει όταν κάνει τον κύκλο της, μετά από 3-5 ημέρες. Για να βοηθήσετε το παιδί να αισθανθεί καλύτερα, προσπαθήστε να περιορίσετε τα συμπτώματα με αντιπυρετικά, αρκετά υγρά, ελαφρύ φαγητό και χλιαρά μπάνια, για να παραμείνει χαμηλά ο πυρετός.

Μικροβιακή αμυγδαλίτιδα
Όταν ο πυρετός ανέβει απότομα (39°C και πάνω), αν δείτε πύον σαν κομμάτια πάνω στις αμυγδαλές και το παιδί παραπονιέται και για πόνο στην κοιλιά, τότε πιθανότατα πρόκειται για αμυγδαλίτιδα που οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο, συνήθως στρεπτόκοκκο. Ο γιατρός, για να είναι σίγουρος για την αιτία της αμυγδαλίτιδας και την αγωγή που χρειάζεται να συστήσει, χρειάζεται να κάνει μια ειδική εξέταση που ονομάζεται strep test. Αν βγει θετικό, η φλεγμονή οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη και πρέπει να χορηγηθεί αντιβιοτικό, γιατί, αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η αμυγδαλίτιδα, μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές. Αν βγει αρνητικό, η λοίμωξη οφείλεται πιθανότατα σε ιό και απαιτείται απλώς θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Φυσικά, και σε αυτήν τη μικροβιακή αμυγδαλίτιδα είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας, ο οποίος θα σας συστήσει μια αγωγή που θα βοηθήσει και θα ανακουφίσει το παιδί, δηλαδή αντιπυρετικά, πολλά υγρά, χλιαρά μπάνια και ελαφρύ φαγητό.

Πώς θα καταλάβω αν το παιδί μου έχει αμυγδαλίτιδα;
Τα συμπτώματα είναι χαρακτηριστικά: Υπάρχει έντονη φαρυγγίτιδα που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη δυσκολία στην κατάποση, ενώ ταυτόχρονα το παιδί παρουσιάζει -τις περισσότερες φορές- υψηλό πυρετό καθώς και πόνους σε όλο του το σώμα. Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν σε λίγες ημέρες. Ωστόσο, ακόμη κι αν το παιδί δείχνει εντελώς καλά, φροντίστε να ολοκληρωθεί η φαρμακευτική αγωγή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Όταν υπάρχει αμυγδαλίτιδα και φαρυγγίτιδα, θα παρατηρήσετε ότι οι αμυγδαλές διογκώνονται και εμφανίζουν φλεγμονή. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες το παιδί εμφανίζει πυρετό και μπορεί να νιώσει αδιαθεσία. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να κάνει εμπύρετους σπασμούς. Επίσης, τα παιδιά όταν πάσχουν από αμυγδαλίτιδα έχουν συχνά πόνο στην κοιλιά. Οι αδένες στις δύο πλευρές του λαιμού πολλές φορές διογκώνονται, ιδίως στις γωνίες του σαγονιού, και είναι μαλακοί στο άγγιγμα. Στην ψηλάφηση οι αδένες γίνονται αντιληπτοί σαν μικρά καρουμπαλάκια. Ορισμένες φορές η διόγκωση επιμένει για εβδομάδες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Τι να κάνω;
Χρησιμοποιήστε ένα φακό για να κοιτάξετε το στόμα του παιδιού και κοιτάξτε τις αμυγδαλές του. Αν υπάρχουν λευκές κηλίδες πάνω τους ή είναι πρησμένες και περιορίζουν το άνοιγμα του λαιμού, καλέστε τον παιδίατρο. Υπάρχει όμως και η περίπτωση να καλύπτονται από λευκό επίχρισμα, αλλά το παιδί να είναι καλά, κι αυτό επειδή πρόκειται απλώς για νεκρωμένους ιστούς χωρίς καμιά απολύτως κλινική σημασία. Άρα, καλό είναι να μη βγάζετε οι ίδιοι συμπεράσματα για την υγεία του παιδιού. Υπάρχει πιθανότητα ο γιατρός να ζητήσει να γίνουν εξετάσεις (καλλιέργεια υλικού από τις αμυγδαλές ή strept test), για να σιγουρευτεί ότι η αμυγδαλίτιδα είναι αποτέλεσμα μόλυνσης από μικρόβιο κι όχι από κάποιο ιό. Ειδικά αν το παιδί παθαίνει τακτικά αμυγδαλίτιδες, τότε πρέπει να ξέρει πού οφείλονται, γιατί θα έχει σημασία στην απόφασή του για την πιθανή αφαίρεσή τους. Αν οι αμυγδαλές είναι απλά κόκκινες, κρατήστε το παιδί στο σπίτι, σε ένα ζεστό δωμάτιο, αλλά όχι απαραίτητα στο κρεβάτι. Τα συμπτώματα συνήθως ανακουφίζονται με φάρμακα που θα σας συστήσει ο γιατρός, όπως αναλγητικά, και με τη κατανάλωση άφθονων υγρών. Μην πιέζετε το παιδί να φάει ή να πιει. Σερβίρετέ του κρύα επιδόρπια, όπως παγωτό ή παγωμένο γιαούρτι, για να δροσιστεί ο λαιμός του. Βάζετε, επίσης, συχνά στο μέτωπό του μια πετσέτα βρεγμένη σε χλιαρό νερό για να πέσει ο πυρετός. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα παιδιά με αμυγδαλίτιδα ανταποκρίνονται γρήγορα σε αυτή τη θεραπεία.

Πότε πρέπει να αφαιρούνται οι αμυγδαλές;
Αν τα επεισόδια αμυγδαλίτιδας είναι τόσο συχνά και σοβαρά που επηρεάζουν τη γενική υγεία, την ακοή ή την αναπνοή του παιδιού ή προκαλούν πολλές απουσίες από το σχολείο, τότε ο γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών (αμυγδαλεκτομή). Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν αμυγδαλεκτομή μόνο εάν οι θεραπευτικές μέθοδοι δεν είναι επιτυχείς. Πάντως, ακόμα κι αν ο γιατρός κρίνει ότι το παιδί πρέπει να βγάλει τις αμυγδαλές του, αυτό δεν σημαίνει ότι θα στερηθεί κάτι σημαντικό για τον οργανισμό του. Μπορεί οι αμυγδαλές και τα κρεατάκια να βοηθούν στο ανοσοποιητικό σύστημα, όμως και χωρίς αυτά το ανοσοποιητικό λειτουργεί μια χαρά. Άλλωστε, δεν έχει παρατηρηθεί κανένα ανάλογο πρόβλημα σε παιδιά των οποίων αφαιρέθηκαν οι αμυγδαλές ή τα κρεατάκια. Το αντίθετο μάλιστα. Με αυτό τον τρόπο απομακτύνεται από τον οργανισμό του παιδιού μια εστία φλεγμονής. Η επέμβαση πραγματοποιείται συνήθως πριν από την ηλικία των 6 ή 7 ετών. Μετά την ηλικία αυτή, τα επεισόδια αμυγδαλίτιδας γίνονται πιο σπάνια. Η επέμβαση γίνεται με το στόμα ανοιχτό και τη γλώσσα τραβηγμένη έξω, ώστε να φαίνονται οι αμυγδαλές. Το σημείο της τομής επουλώνεται μόνο του. Μετά την επέμβαση, μπορεί να εμφανιστεί λίγη αιμορραγία στο σημείο της τομής, αλλά συνήθως δεν είναι σοβαρή. Το παιδί είναι εντελώς καλά μέσα σε δύο ημέρες και η κατανάλωση παγωτού ή παγωμένου γιαουρτιού το βοηθάει να ανακουφιστεί από τον πόνο στο λαιμό.

Η αμυγδαλίτιδα «κτυπά» και τους ενήλικες


Συνήθως, ο πονόλαιμος οφείλεται σε ιογενείς φλεγμονές που προκαλούν τη γρίπη ή το κρυολόγημα. Η αμυγδαλίτιδα είναι από τις συνηθέστερες αιτίες πονόλαιμου.

Η αμυγδαλίτιδα είναι η φλεγμονή των παρίσθμιων αμυγδαλών που οφείλεται σε μικρόβια ή ιούς. Είναι συχνή νόσος της παιδικής ηλικίας (μεταξύ 5 και 10 ετών) ενώ σπάνια εμφανίζεται σε ηλικιωμένα άτομα (ιδίως μετά τα 50). 

Οι αμυγδαλές είναι όργανα στο πίσω μέρος του λαιμού. Είναι πολύ μικρές όταν το παιδί γεννιέται. Σταδιακά, το μέγεθός τους αυξάνεται, έως την ηλικία των 6 ή 7 ετών. 

Στη συνέχεια συρρικνώνονται, αλλά δεν εξαφανίζονται όπως τα κρεατάκια.
Οι αμυγδαλές έχουν φθάσει στο μέγιστο μέγεθός τους όταν το παιδί πλησιάζει στην ηλικία των 6 ή 7 ετών και το αναπνευστικό του είναι εκτεθειμένο σε μία ποικιλία λοιμωδών παραγόντων (μικροοργανισμών). Τα στοιχεία που παράγουν οι αμυγδαλές βοηθούν στον έλεγχο των λοιμώξεων της μύτης και του λαιμού.

Μικροβιακής αιτιολογίας

Εάν όμως ο πυρετός ανέβει απότομα (39 και πάνω), το πύον είναι σαν κομμάτια πάνω στις αμυγδαλές, επίσης το παιδί παραπονιέται συχνά και για πόνο στην κοιλιακή χώρα και νιώθει πολύ άσχημα, τότε πιθανότατα πρόκειται για αμυγδαλίτιδα, που οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο, συνήθως στρεπτόκοκκο.

Ιογενούς αιτιολογίας

Εάν το παιδί σας παραπονιέται για πόνο στο λαιμό, έχει μέτριο πυρετό (κάτω από 39), πονάνε τα κόκαλά του, αλλά η γενική του κατάσταση δεν είναι και πολύ άσχημη, τότε είναι πιθανό να πρόκειται για ιογενή αμυγδαλίτιδα.

Τα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας (οξείας και χρόνιας) είναι:
Η νόσος χαρακτηρίζεται από απότομη έναρξη των συμπτωμάτων, υψηλό πυρετό και κακή γενική κατάσταση. Ο ασθενής αναφέρει πόνο στο λαιμό, ιδίως όταν καταπίνει, που μπορεί να χτυπάει στα αυτιά.

* Πονόλαιμος που δυσκολεύει την κατάποση
* Κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές, οι οποίες ορισμένες φορές καλύπτονται από κίτρινες κηλίδες
* Πυρετός
* Πρησμένοι αδένες στον λαιμό
* Αναπνοή από το στόμα, ροχαλητό και έρρινη φωνή
* Δυσάρεστη αναπνοή.
* Διόγκωση των λεμφαδένων

Η αμυγδαλίτιδα είναι μεταδοτική με τα σταγονίδια του σάλιου, γι’ αυτό συνήθως προσβάλλονται τα παιδιά στο σχολείο, όπου μπορεί η νόσος να πάρει και επιδημική μορφή.

Η νόσος διαρκεί συνήθως 4 – 5 ημέρες. Η θεραπεία απαιτεί βασικά κατάκλιση, τοπική αντισηψία με γαργάρες και χορήγηση παυσίπονων φαρμάκων. Εφόσον το αίτιο είναι μικροβιακό επιβάλλεται η χορήγηση του κατάλληλου αντιβιοτικού. 

Η δοσολογία, η οδός χορήγησης (από το στόμα ή από τη φλέβα) και ο χρόνος της αντιβιοτικής αγωγής, εκτιμώνται ανάλογα σε κάθε περίπτωση, ώστε να διασφαλίζεται η αποφυγή των επιπλοκών και η πλήρης αποκατάσταση της υγείας του ασθενούς. Η διάρκεια χορήγησης δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 10 ημερών για να αποφεύγεται η εμφάνιση ανθεκτικών στελεχών των μικροβίων.

Αποφύγετε τα κρύα, καυτά ή πικάντικα φαγητά που μπορεί να ερεθίσουν το λαιμό σας περισσότερο.
Αυξήστε τα υγρά που πίνετε και ιδιαίτερα νερό και φρέσκο χυμό πορτοκάλι που είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και έτσι ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και βοηθά στην ανάρρωσή του. 
Πίνετε ζεστά (όχι καυτά) ροφήματα. Το ζεστό τσάι με μέλι (το πιο αγαπημένο σπιτικό γιατρικό) μπορεί να ανακουφίσει το ¨τσούξιμο¨ στο λαιμό καθώς και στη ρευστοποίηση τυχών εκκρίσεων από τη μύτη ή το στόμα.

Αν η θεραπεία της αμυγδαλίτιδας είναι ελλιπής, η τοξικότητα του μικροβίου μεγάλη και η άμυνα του οργανισμού χαμηλή μπορεί να εμφανισθούν επιπλοκές όπως το περιαμυγδαλικό απόστημα, το πλάγιο, η, οπισθοφαρυγγικό απόστημα κ.α. 

Οι συχνές προσβολές ή υποτροπές της οξείας αμυγδαλίτιδας προκαλούν την επίμονη φλεγμονή των παρίσθμιων αμυγδαλών, που χαρακτηρίζεται ως χρόνια αμυγδαλίτιδα και είναι πιο συχνή στους ενήλικες.
Οι αμυγδαλές είναι είτε υπερτροφικές είτε ατροφικές.

Η χρόνια αμυγδαλίτιδα προκαλείται από τους ίδιους παθογόνους παράγοντες που προκαλούν την οξεία αμυγδαλίτιδα. Συνήθως υπάρχει κακοσμία λόγω της παρουσίας βυσμάτων στις αμυγδαλές.
Τα συμπτώματα είναι επίμονος ελαφρός πόνος στην κατάποση, αίσθημα πνιγμού ή κόμπου στο λαιμό, δεκατική πυρετική κίνηση, πόνος στις αρθρώσεις, διογκωμένοι λεμφαδένες.

Η θεραπεία είναι χειρουργική. Η αμυγδαλεκτομή συνιστάται πάντοτε όταν η αμυγδαλίτιδα οφείλεται σε στρεπτόκοκκο για την αποφυγή των επιπλοκών, δεδομένου ότι οι χρονίως φλεγμαίνουσες αμυγδαλές θεωρείται ότι αποτελούν εστία λοιμώξεως για τον οργανισμό.

Οι επιπλοκές της αμυγδαλίτιδας είναι τοπικές όπως π.χ αποστήματα στις γειτονικές προς τις αμυγδαλές περιοχές και συστηματικές όπως ο ρευματικός πυρετός (κατά τον οποίο προσβάλλονται οι αρθρώσεις και η καρδιά) και η σπειραματονεφρίτιδα που αφορά στους νεφρούς.

Οι ενδείξεις της αμυγδαλεκτομής μπορεί να διακριθούν σε απόλυτες όταν το χειρουργείο είναι απαραίτητο και σε σχετικές όταν το χειρουργείο μπορεί να αποφευχθεί ανάλογα με την περίπτωση. 

Οι απόλυτες ενδείξεις είναι η μεγάλη υπερτροφία που προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή, το περιαμυγδαλικό απόστημα και όλες οι επιπλοκές της αμυγδαλίτιδας, η χρόνια αμυγδαλίτιδα και κυρίως η στρεπτοκοκκική και η υπόνοια όγκου των αμυγδαλών.

Η ηλικία των ασθενών δεν αποτελεί καμία αντένδειξη και μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία αρκεί να υπάρχει η ένδειξη.

Σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 4 ετών θα πρέπει να γίνεται αμυγδαλεκτομή μόνον εφόσον αυτό κρίνεται εντελώς απαραίτητο.

Τι είναι η νόσος

Ως αμυγδαλίτιδα χαρακτηρίζεται η φλεγμονή των αμυγδαλών, που συνήθως προκαλείται μετά από λοίμωξη. Χαρακτηρίζεται από οξεία εισβολή με πυρετό, δυσφαγία και βράγχο φωνής. Συχνά στις αμυγδαλές υπάρχουν κίτρινα εξιδρώματα και πετέχειες.

Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν

Η αμυγδαλίτιδα διακρίνεται σε οξεία και σε χρόνια. Η οξεία αμυγδαλίτιδα μπορεί να είναι είτε βακτηριακή ή ιογενής ενώ η χρόνια αμυγδαλίτιδα, που μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα αν δεν θεραπευτεί προκαλείται σχεδόν πάντοτε από βακτηριακή μόλυνση.
Τα αίτια της αμυγδαλίτιδας είναι:
 • η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο, ο οποίος προκαλεί στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα.
 • η λοίμωξη από ιούς π.χ. (ο Epstein – Bar λοιμωδης μονοπυρηνωση  ή ο αδενοϊός)
 • η επιλοίμωξη των σπειροχαιτών
 • η λοίμωξη από τρεπόνημα
 • αντίδραση του ανοσοποιητικού έναντι της βακτηριακής χλωρίδας του ρινοφάρυγγα

Είναι συχνή νόσος της παιδικής ηλικίας (μεταξύ 5 και 10 ετών) ενώ σπάνια εμφανίζεται σε ηλικιωμένα άτομα (ιδίως μετά τα 50). Η αμυγδαλιτιδα είναι μεταδοτική με τα σταγονίδια του σάλιου, γι’ αυτό συνήθως προσβάλλονται τα παιδιά στο σχολείο, όπου μπορεί η νόσος να πάρει και επιδημική μορφή.

 Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα

Η νόσος χαρακτηρίζεται από απότομη έναρξη των συμπτωμάτων όπως:
 • Υψηλό πυρετό
 • Αδιαθεσία και κακή γενική διάθεση
 • Πόνο στο λαιμό (ιδίως όταν καταπίνει)
 • Δυσφαγία και
 • Βράγχο φωνής
 • Δυσοσμία στην αναπνοή
 • Διόγκωση λεμφαδένων
 • Παρουσίας βυσμάτων στις αμυγδαλές
 • Αίσθημα πνιγμού ή κόμπου στο λαιμό
 • Πόνος στις αρθρώσεις

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις

Καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος

Ποιες είναι οι επιπλοκές

 • Απόστημα γύρω από τις αμυγδαλές (περιαμυγδαλικό απόστημα)
 • Τραχηλική  λεμφαδενίτιδα
 • Ωτίτιδα
 • Παραρρινοκολπίτιδα
 • Μηνιγγίτιδα
 • Πνευμονία
 • ενδοκαρδίτιδα
 • Ρευματικός πυρετός (κατά τον οποίο προσβάλλονται οι αρθρώσεις και η καρδιά)
 • Σπειραματονεφρίτιδα

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

Η θεραπεία περιλαμβάνει
 • κατάκλιση,
 • τοπική αντισηψία με γαργάρες και
 • χορήγηση παυσίπονων φαρμάκων.
 • χορήγηση του κατάλληλου αντιβιοτικού (αν το αίτιο είναι μικροβιακό)

Χειρουργική θεραπεία

Οι ενδείξεις της αμυγδαλεκτομής μπορεί να διακριθούν σε απόλυτες όταν το χειρουργείο είναι απαραίτητο και σε σχετικές όταν το χειρουργείο μπορεί να αποφευχθεί ανάλογα με την περίπτωση.
Οι απόλυτες ενδείξεις είναι:
 • η υπερτροφία που προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή,
 • το περιαμυγδαλικό απόστημα και όλες
 • οι επιπλοκές της αμυγδαλίτιδας,
 • η χρόνια αμυγδαλίτιδα  και κυρίως η στρεπτοκοκκική και
 • η υπόνοια όγκου των αμυγδαλών
Η ηλικία των ασθενών δεν αποτελεί καμία αντένδειξη αλλά σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 4 ετών θα πρέπει να γίνεται αμυγδαλεκτομή μόνον εφόσον αυτό κρίνεται εντελώς απαραίτητο.

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο – Πρόγνωση

Η νόσος συνήθως έχει πολύ καλή πρόγνωση, ιδίως με την έγκαιρη έναρξη αντιβίωσης.
Η αμυγδαλίτιδα είναι μεταδοτική με τα σταγονίδια του σάλιου, γι’ αυτό συνήθως προσβάλλονται τα παιδιά στο σχολείο, όπου μπορεί η νόσος να πάρει και επιδημική μορφή. Άρα η καλή υγιεινή και η αποφυγή συνωστισμού είναι οι απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή της μετάδοσης της νόσου.
Χορηγούνται άφθονα υγρά στον ασθενή από το στόμα
Μπορεί κανείς να πίνει ζεστά ή κρύα υγρά, ανάλογα με τη διάθεσή του.   Αν η κατάποση νερού είναι αδύνατη ο ασθενής πρέπει να διακομιστεί σε νοσοκομείο, ώστε να του χορηγηθούν ενδοφλεβίως υγρά και να ερευνηθεί λεπτομερέστερα μήπως έχει αναπτύξει κάποιο απόστημα ή στις αμυγδαλές ή στον υποφάρυγγα ή το πλάγιο τοίχωμα του φάρυγγα.
Η πλήρης αδυναμία κατάποσης δεν είναι συνήθης κατάσταση κι έτσι ο ασθενής μπορεί να πίνει νερό με το καλαμάκι ή με το κουταλάκι του γλυκού, πίνοντας  μικρές γουλιές, πολλές φορές  μέσα σε μία ώρα και  πολλές φορές την ημέρα.
Αποφεύγονται οι λεμονάδες, πορτοκαλάδες διότι  η οξύτητα τους ερεθίζει το φάρυγγα του ασθενούς και επιδεινώνει την κατάσταση. Το αν αρρωστήσει κανείς χειμώνα ή καλοκαίρι δεν επηρεάζει την απόφασή του να πιει θερμά ή ψυχρά ροφήματα. 
via ekdosi.com All rights reserved by 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...