2017/06/08

Η ΣΟΦΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ

«Είναι αλήθεια, παππού, ότι με τα ζάρια φέρνεις ό,τι θέλεις;» ρωτάει ο 13χρονος εγγονός. Δεν κωλώνει ο πιτσιρικάς από το επιθετικό και αυστηρό βλέμμα του ηλικιωμένου άνδρα.


«Να με μάθεις και εμένα, ρε παππού, να ρίχνω τα ζάρια και να κερδίζω κάθε στοίχημα με τους συμμαθητές μου. Αν θέλω να φέρω εξάρες, να ρίχνω εξάρες. Δείξε μου, σε παρακαλώ, κάποιο κόλπο κάνεις για να έρχεται η ζαριά που θέλεις...».
Βγάζει τα ζάρια ο γέρος από το τσεπάκι του πουκαμίσου του, στο αριστερό στήθος, και τα κουδουνάει στη φούκτα του. Και τα πετάει με δύναμη στον απέναντι τοίχο.
-Τράβα να δεις..., έχω ρίξει 6-5, τον προστάζει η παππούς με μισοχαλασμένο χαμόγελο.
Η Google Προτείνει Για Εσένα - Google's Proposal For You   


Μαρμάρωσε ο εγγονός! Πράγματι το ένα ζάρι είναι στο 6 και το άλλο στο 5. Ξαναπιάνει τα ζάρια ο παππούς κι αυτή τη φορά τα ρίχνει έξω στο δρόμο, στο πεζοδρόμιο. «Πεντάρες ήθελα!» λέει στον εγγονό. Τρέχει αυτός να δει και... θαύμα. Πεντάρες, πράγματι.
Ξαναπαίρνει τα ζάρια ο παππούς και προτείνει να πάνε στο παράθυρο που βλέπει στην αυλή. «Θα ρίξω εξάρες...» λέει και πετάει τα ζάρια στο πλακόστρωτο, τεσσεράμισυ μέτρα μακρυά. Το βλέπει ο μικρός με τα μάτια του και δεν το πιστεύει. Το θαύμα. Το απίθανο. Ότι ο παπούς έφερε αυτό που ήθελε, εξάρες.
«Παππού, πες μου! Πώς το κάνεις και τα ζάρια έρχονται όπως θες. Δείξε μου! Θέλω να κερδίζω στα ζάρια, να βγάλω πολλά λεφτά!»
Η φάτσα του γέρου αγρίεψε. Με προσπάθεια κρατούσε το θυμό του.
-Άκουσέ με, μικρέ! Ναι, στα ζάρια δεν υπάρχει δεύτερος σαν κι εμένα. Να, όμως, που δεν έχω λεφτά ούτε για τα τσιγάρα μου. Παιδί μου, η συμβουλή μου είναι μία. 
Στον τζόγο είσαι πάντα χαμένος.
apodytiriakias via ekdosi.com All rights reserved by 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου