Translate

2017/07/14

ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΕΟΝΤΟΨΑΡΟ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΕΟΝΤΟΨΑΡΟ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΠΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΕΣ ΛΕΟΝΤΟΨΑΡΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ

Προσοχή, λεοντόψαρα. Ακόμα δύο δηλητηριώδη είδη πέρασαν από το Σουέζ στο Αιγαίο. «Κάτοικος» Μεσογείου το δηλητηριώδες λεοντόψαρο


«Κάτοικος» Μεσογείου το δηλητηριώδες λεοντόψαρο
Το λεοντόψαρο Pterois miles έχει άκρως δηλητηριώδη αγκάθια (Πηγή: Alexander Vasenin / CC BY-SA 3.0)  

Σοβαρές θα μπορούσαν να είναι οι επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και την αλιεία προειδοποιεί η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της ΦύσηςΤο λεοντόψαρο ανήκει στις σκορπίνες και η επιστημονική του ονομασία είναι Pterois Miles. Έχει μήκος μέχρι 35 εκ. και προτιμά να τριγυρνά στις θάλασσες τη νύχτα. Είναι ένα πολύ όμορφο ψάρι με έντονους κόκκινους, κίτρινους, λευκούς και μαύρους χρωματισμούς. Είναι όμως και πολύ επικίνδυνο. Όλο του το σώμα καλύπτεται με μυτερά δηλητηριώδη αγκάθια, τα οποία το βοηθούν να αιχμαλωτίζει το θήραμά του. Η επαφή του με τον άνθρωπο μπορεί να είναι θανατηφόρα, σε περιπτώσεις που το θύμα υποφέρει από αλλεργίες, έχει επιβαρυμένη υγεία ή είναι παιδί ή ηλικιωμένος. Ακόμα και αν δεν επιφέρει το θάνατο όμως το τσίμπημα του λεοντόψαρου μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, ναυτία, πυρετό, μούδιασμα, δυσκολία στην αναπνοή, διάρροια, ακόμα και προσωρινή παράλυση. Μάλιστα, τα συμπτώματα αυτά μπορούν να διαρκέσουν αρκετές ημέρες.Η Google Προτείνει Για Εσένα - Google's Proposal For You   


Δημοφιλές έκθεμα τροπικών ενυδρείων, το δυνητικά θανατηφόρο και άκρως επεκτατικό λεοντόψαρο έχει περάσει από τη Διώρυγα του Σουέζ στη Μεσόγειο και απειλεί με σοβαρές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα αλλά και την αλιεία, προειδοποιεί διεθνής οργανισμός.Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), η οποία εκδίδει την επίσημη Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών, αναφέρει ότι επιβεβαίωσε την παρουσία του λεοντόψαρου Pterois miles στην στην Κύπρο και την Τουρκία, απέναντι από το Καστελλόριζο.Η προειδοποίηση έρχεται λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) για την επέλαση του ξενόφερτου είδους στα νερά της Ρόδου.Είναι μια ανησυχητική εξέλιξη για κολυμβητές και ψαράδες, καθώς τα αγκάθια του λεοντόψαρου είναι άκρως δηλητηριώδη για όποιον τρυπηθεί και έχουν προκαλέσει θανάτους.

Θαλάσσια απειλή

Το P.miles προέρχεται από τον Ινδικό Ωκεανό και εθεάθη για πρώτη φορά στη Μεσόγειο στον Κόλπο της Χάιφας στο Ισραήλ το 1991. Τα τελευταία χρόνια, επισημαίνει η IUCN, το αγκαθωτό ψάρι έχει επεκταθεί «με θεαματικό τρόπο» και στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ και την Καραϊβική, όπου πλέον θεωρείται μείζων οικολογική απειλή.

Το σαρκοφάγο και άκρως επιθετικό ψάρι μπορεί δυνητικά να ανατρέψει την ισορροπία των οικοσυστημάτων παίρνοντας τη θέση των ροφών και άλλων θηρευτών στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας. Μπορεί επίσης να μειώσει τους πληθυσμούς φυτοφάγων ψαριών και να αυξήσει έτσι σε υπερβολικό βαθμό την ανάπτυξη των φυκιών. Μια τέτοια αλλαγή μπορεί με τη σειρά της «να προσελκύσει κι άλλα εισβάλλοντα είδη λόγω εξασθένισης της τοπικής χλωρίδας και πανίδας» προειδοποιεί ο δρ Κάρλος Χιμένες, θαλάσσιος βιολόγος του Ινστιτούτου Κύπρου.

Εκτιμά επίσης ότι «το είδος αυτό θα μπορούσε να έχει βαριές επιπτώσεις και στις τοπικές οικονομίες», επηρεάζοντας τους πληθυσμούς ροφών και άλλων αλιευμάτων.

Στις ΗΠΑ, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) ενθαρρύνει το κυνήγι και την κατανάλωση του λεοντόψαρου ως εδώδιμου εμπορικό είδους, κάτι που θα μπορούσε δυνητικά να φρενάρει την εξάπλωσή του.

Το κρέας του λέγεται ότι είναι νόστιμο σαν του ροφού, αρκεί να έχει καθαριστεί κατάλληλα ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης.

Τα αγκάθια του λεοντόψαρου είναι άκρως δηλητηριώδη και δυνητικά θανατηφόρα για όποιον τρυπηθεί, ενώ το δηλητήριο του αχινού δεν θεωρείται ισχυρό.

Ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου του ΕΛΚΕΘΕ παρακαλεί όποιον συλλέγει κάποιο δείγμα του λεοντόψαρου να το διατηρήσει σε ψυγείο ή σε κατάψυξη και να ενημερώσει τον σταθμό, ο οποίος θα προχωρήσει στην άμεση περισυλλογή του, λόγω ανάγκης για περαιτέρω μελέτες.

via ekdosi.com All rights reserved by 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου