Η ιδανική ηλικία της φιλίας

Έρευνα αποκαλύπτει την ιδανική ηλικία της φιλίας

friends-circle

Υπάρχει η ιδανική ηλικία κατά την οποία οι άνθρωποι είναι πιο κοινωνικοί και κάνουν νέους φίλους, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η μελέτη, διάρκειας ενός έτους, βασίστηκε στην ανάλυση των τηλεφωνικών κλήσεων περίπου 3,2 εκατομμυρίων συνδρομητών μιας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, για τους οποίους ήταν γνωστό το φύλο και η ηλικία (αλλά όχι άλλα προσωπικά δεδομένα).
Όπως διαπιστώθηκε, ο αριθμός των κοινωνικών επαφών τόσο ενός άνδρα, όσο και μιας γυναίκας αποκορυφώνεται στα 25 και μετά ακολουθεί μια μείωση έως την ηλικία των 45. Στη συνέχεια και για μια δεκαετία, οι φίλοι και γνωστοί σταθεροποιούνται, ενώ μετά τα 55 η μείωση του αριθμού τους επιταχύνεται.
Η Google Προτείνει Για Εσένα - Google's Proposal For You   Συγκεκριμένα, περίπου στα μισά της ζωής (γύρω στα 39-40), οι άνδρες είναι πιο κοινωνικά «δικτυωμένοι» από ό,τι οι γυναίκες, αλλά μετά η τάση αντιστρέφεται υπέρ των γυναικών, επειδή διατηρούν περισσότερες επαφές με τα ενήλικα παιδιά τους και τους γονείς.
Σε γενικά πλαίσια, ο μέσος άνθρωπος μιλά περισσότερο στο τηλέφωνο με περίπου 15 ανθρώπους μηνιαίως με αυτούς που νιώθει συναισθηματικά πιο κοντά του. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί κατά προσέγγιση σε όσους γνωστούς συναντά κανείς τουλάχιστον μια φορά μέσα στον μήνα. Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι μέχρι την ηλικία των 39 ετών, οι άνδρες έχουν περισσότερες φιλίες και κοινωνικές επαφές από ό,τι οι γυναίκες, ενώ οι γυναίκες είναι πιο κοινωνικές.
Με βάση αυτό το κριτήριο, ένας μέσος 25χρονος έρχεται σε επαφή με 19 διαφορετικούς ανθρώπους μέσα στο μήνα, ενώ μια 25χρονη με 17,5. Στην ηλικία των 39, οι αντίστοιχοι αριθμοί των επαφών έχουν υποχωρήσει στις 12 και 15 αντίστοιχα.
Ο αριθμός μηνιαίων επαφών είναι οκτώ για μια γυναίκα και έξι για έναν άνδρα. Οι επαφές των γηραιότερων, έως τον θάνατό τους, αφορούν κυρίως τα παιδιά και τα εγγόνια τους.
Οι επιστήμονες αποδίδουν τη σταδιακή απώλεια φίλων στο ότι στα πρώτα στάδια της ζωής οι άνθρωποι έχουν διάθεση να πειραματιστούν, να συναντήσουν διαφορετικούς ανθρώπους, να κυνηγήσουν ευκαιρίες και σύντροφο. Ωστόσο, αυτές οι ανάγκες μειώνονται όσο περνούν τα χρόνια.
Όσον αφορά τη διάρκεια των επαφών (τηλεφωνικών κλήσεων), επιβεβαιώνεται οι γυναίκες μιλάνε περισσότερη ώρα στο τηλέφωνο από ότι οι άνδρες. Αυτό οφείλεται στο ότι αφενός οι γυναίκες διατηρούν στενότερους οικογενειακούς δεσμούς σε καθημερινή βάση και αφετέρου στο ότι διατηρούν στενές φιλίες.
Οι ερευνητές του Τμήματος Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Τμήματος Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου 'Ααλτο έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Royal Society Open Science" της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας.
_____________
  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/AZHAR RAHIM 
  ~  cnn.gr via ekdosi.com All rights reserved by 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...