Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΟΚ: Νεκρός είναι ο μισός Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος

Νεκρός ο μισός Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος
Νεκρός ο μισός Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος
Νεκρό ή ετοιμοθάνατο είναι το 50% του οικοσυστήματος του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου κοντά στην Αυστραλία, με τους ερευνητές να τονίζουν ότι πλέον η απειλή εξαφάνισης είναι προ των πυλών.

Η Google Προτείνει Για Εσένα - Google's Proposal For You   


Σύμφωνα με βουλευτές από την Αυστραλία, οι υψηλές θερμοκρασίες στους ωκεανούς καταστρέφουν τα μαγευτικά κοράλλια, με μόλις 7% αυτών να έχουν διασωθεί από την διαδικασία της «λεύκανσης».
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που η θερμοκρασίες των ωκεανών δεν μειωθούν τότε τα κοράλλια δεν θα καταφέρουν να αντιστρέψουν τις βλάβες τους και θα πεθάνουν μέσα στο προσεχές διάστημα.
«Δεν έχουμε ξαναδεί τόσο εκτεταμένη λεύκανση ποτέ ξανά. Η εικόνα στον βόρειο τομέα του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου είναι σαν να έχει χτυπηθεί το σημείο από 10 ταυτόχρονους κυκλώνες» δήλωσε στο Reuters ο καθηγητής Τέρι Χιους, και συνέχισε: «Εκτιμάμε ότι αυτή τη στιγμή το 50% των κοραλλιών είτε είναι νεκρά είτε πεθαίνουν».
Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η καταστροφή αυτή οφείλεται εν μέρει στο φαινόμενο Ελ Νίνιο. Η υποκείμενη αιτία, όμως, είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη –κάτι το οποίο κάνει τους ειδικούς να ανησυχούν ιδιαίτερα για την σωτηρία του εντυπωσιακού θαλάσσιου οικοσυστήματος.
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος εκτείνεται σε μήκος 2.300 χιλιομέτρων στα νοτιοανατολικά παράλια της Αυστραλίας και είναι ο μεγαλύτερος του κόσμου. Απαρτίζεται από 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά και εκτείνεται σε μια θαλάσσια περιοχή 344.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Αποτελεί μια σημαντική πηγή βιοποικιλότητας και αποτελεί από το 1981 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
ethnos via ekdosi.com All rights reserved by 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...