Σάββατο, 9 Απριλίου 2016

Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα μέχρι το Ιούνιο «βλέπει» η Bank Of America.

Πρόωρη προσφυγή στις κάλπες «βλέπει» η Bank Of America σε περίπτωση που οδηγηθεί σε «ναυάγιο» η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Στη ανάλυση της καταγράφει δυο αρνητικά σενάρια για την αξιολόγηση, ενώ επισημαίνει και τον κίνδυνο του περασμένου καλοκαιριού περί Grexit. 

Επισημαίνει ωστόσο ότι το πιο πιθανό είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.


Η Google Προτείνει Για Εσένα - Google's Proposal For You   
Όπως αναφέρει η Bank of America, ως βασικό της σενάριο είναι το θετικό. Αυτό σημαίνει ότι εάν η Ελλάδα αποδεχτεί επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα της τάξεως του 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το καλοκαίρι, εκτιμάται ότι η ανάκαμψη θα επιβεβαιωθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Άλλωστε η Ελλάδα θα έχει ένα «καθαρό» δημοσιονομικό πλάνο διετίας, μειώνοντας τον πολιτικό κίνδυνο, ενώ η ΕΚΤ θα επαναφέρει το waver για τις ελληνικές τράπεζες και θα ξεκινήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης πριν το τέλος του έτους.

Επίσης, σε αυτό το σενάριο η Ελλάδα θα έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο διαχείρισης του μεγάλου όγκου των προβληματικών δανείων, το οποίο θα επιτρέψει στους ιθύνοντες τη σταδιακή άρση των capital controls μέχρι το προσεχές φθινόπωρο.

Παράλληλα, η βιωσιμότητα του μακροπρόθεσμου χρέους θα βελτιωθεί σημαντικά, ενώ οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συζητήσουν ρεαλιστικά τα μέτρα που θα λάβουν για την διευθέτηση του χρέους, στη βάση πάντα τις προόδου εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

«Σε αυτό το σενάριο η οικονομία τελικά θα αρχίσει να ανακάμπτει», αναφέρει χαρακτηριστικά η Bank of America.

Τα μέρη του παζλ είναι όλα προς το θετικό σενάριο, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να υπάρξουν κάποιες εμπλοκές... 

Ένας κίνδυνος είναι να μην εγκριθεί από την ελληνική Βουλή το πακέτο των μέτρων που ενδεχομένως να συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών. Άλλος κίνδυνος είναι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ να μην καταφέρουν να συμφωνήσουν πάνω στο μοντέλο που απαιτείται για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Όμως, σύμφωνα με την Bank of America, όλες αυτές οι παράμετροι μπορούν να αποδυναμωθούν, καθώς υπάρχουν ισχυρά κίνητρα να αποφευχθεί μία ακόμη ελληνική κρίση, την ώρα που η Ευρώπη έχει μπροστά της ένα δύσκολο βρετανικό δημοψήφισμα και μια προσφυγική κρίση που είναι ακόμη μακριά από τη λύση της.

Τα αρνητικά σενάρια

Εάν όμως σκεφτεί κανείς τι θα μπορούσε πραγματικά να πάει στραβά, τότε δύο είναι αυτά τα σενάρια που πιθανόν να συνέβαιναν:

Σενάριο 1: Να υπάρξει συμφωνία αλλά η ελληνική Βουλή να μην εγκρίνει το πακέτο των μέτρων. Σε μια τέτοια περίπτωση θα προκηρύσσονταν πρόωρες εκλογές και μια νέα κυβέρνηση πιθανόν να ολοκλήρωνε την αξιολόγηση.

Σενάριο 2: Να καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις τόσο ώστε η Ελλάδα να κινδύνευε να μην έχει να καλύψει τις πληρωμές ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ τον Ιούλιο. 

Σε μια τέτοια περίπτωση πιθανόν κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναλάμβανε πρωτοβουλία στήριξης της κυβέρνησης προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία, ή να άλλαζε ο κυβερνητικός συνασπισμός, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν τις νέες εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση όμως, επισημαίνει η Bank of America, δεν αναμένεται να επανέλθουν οι κίνδυνοι που είδαμε το περασμένο καλοκαίρι, καθώς ακόμη και σε αυτά τα δύο αρνητικά σενάρια η πιο πιθανή επίπτωση θα ήταν οι πρόωρες εκλογές.

Η Bank of America κλείνει την ανάλυσή της με μια προτροπή προς όλες τις πλευρές, να μην αφήσουν τα πράγματα να πάρουν άσχημη τροπή.

difernews via ekdosi.com All rights reserved by 

ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΔΕΝ ΔΕΧΤΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΔΝΤ, ΘΑ "ΔΙΑΤΑΞΟΥΝ" ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...