Κυριακή, 8 Μαΐου 2016

Συμβουλές Για Μαμάδες: Πέντε όρια που πρέπει να βάλουν στους άλλους


Όταν γίνεστε μητέρα όλοι μεταμορφώνονται σε ειδικούς. Η μαμά, η πεθερά, οι φίλες, ο σύντροφος, ακόμη και τα ίδια σας τα παιδιά. Τι μπορούμε να κάνουμε όταν οι άλλοι γίνονται με εμάς απαιτητικοί, αγενείς ή καταπιεστικοί; Η απάντηση είναι μια: Βάζουμε όρια! Ως γονείς η δουλειά μας είναι να διδάσκουμε τα παιδιά μας να είναι ευγενικά.

Υπάρχουν όμως κάποιες φορές που οι άλλοι μας φέρνουν στα όρια μας με τις απαιτήσεις ή τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τα παιδιά μας. Πως μπορούμε να διαχειριστούμε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις. Δύο ειδικοί σύμβουλοι και ψυχολόγοι σε θέματα παιδιών μας βρίσκουν τις λύσεις σε πέντε δύσκολες καταστάσεις.
   Η μαμά σας (ή η πεθερά σας) συνεχώς κριτικάρει τον τρόπο που ανατρέφετε τα παιδιά. «Α, μην το μαθαίνεις αγκαλιά… », «γιατί το αφήνεις να κλαίει;» «Εσύ κι ο αδελφός σου όταν ήσασταν μικροί δεν τολμούσατε να μου αντιμιλήσετε…». Η μαμά σας και η πεθερά σας από τότε που γίνατε μητέρα σας αντιμετωπίζει επικριτικά, σα να κάνετε τα πάντα λάθος. Η οικογενειακή σύμβουλος Jodi R. R. Smith και πρόεδρος του οργανισμού Mannersmith Etiquette Consulting μας λέει: «Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε τις μαμάδες σας, όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Τις περισσότερες φορές-όπως όλοι οι παππούδες και γιαγιάδες- εμπλέκονται επειδή απλώς θέλουν να συμμετέχουν στην ανατροφή των εγγονιών τους. Η εύκολη απάντηση στην κριτική τους είναι η εξής: «Σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας». Αν σταματήσει σημαίνει ότι έλαβε το νόημα. Αν συνεχίσει πείτε της κοφτά: «Ξέρω πως δεν είναι κακή η πρόθεση σας, σας, αλλά τις περισσότερες φορές, οι συμβουλές αυτές μοιάζουν να απευθύνονται σε μια κακή μητέρα».
O κολλητός του γιου σας συμπεριφέρεται σαν βάνδαλος στο σπίτι σας. Αυτό που θα πρέπει πρώτα εσείς να συνειδητοποιήσετε είναι πως στο σπίτι σας υπάρχουν κανόνες. Η Jodi Smith μας λέει πως οφείλουμε να δείξουμε στα παιδιά ότι στο σπίτι φερόμαστε διαφορετικά απ ότι στους εξωτερικούς χώρους (που κι εκεί βεβαίως υπάρχουν κανόνες άλλου είδους). Αν το παιδί αρνηθεί να καταλάβει τότε θα πρέπει δυστυχώς να απευθυνθείτε στη μητέρα του. Αν η μητέρα του φίλου του παιδιού είναι συνεργάσιμη, τότε θα πρέπει να της πείτε ακριβώς τι σας ενοχλεί, χωρίς να νιώσετε ενοχικά ότι είστε σπαστικιά ή καταπιεστική. Αν δεν είναι συνεργάσιμη, τότε θα πρέπει να εξηγήσετε στο γιο σας ότι είναι προτιμότερο να συναντιούνται με το φίλο μόνο στο σχολείο, ή σε κάποιο άλλο «ουδέτερο» έδαφος.
Η φίλη σας είναι μανιακή της υγιεινής διατροφής και κάθε φορά που τολμάτε να δώσετε στο παιδί ένα συνηθισμένο σνακ, σας επικρίνει. Κρίνει άραγε στ’ αλήθεια εσάς, ή πρόκειται για δική της εμμονή; Αν εσείς αισθάνεστε πως οι διατροφικές σας επιλογές είναι οι σωστές για το παιδί σας, μας λέει η Meagan Francis, συγγραφέας του βιβλίου The Happiest Mom, δεν υπάρχει λόγος να νιώθετε ενοχικά. Την επόμενη φορά που θα έχετε παραγγείλει πίτσα και θα ακούσετε τη φίλη σας να κάνει τη «βαρυσήμαντη» δήλωση: «εμείς στο σπίτι μας δεν τα τρώμε αυτά», πείτε της απλώς ότι κάθε οικογένεια αποφασίζει από μόνη της τι είναι καλό και τι όχι. Αν συνεχίσει να σας σνομπάρει… μήπως να ξανασκεφτείτε πόσο αληθινή φίλη σας είναι; καταλήγει η Meagan Francis.
Το παιδί σας, σας ζητάει να πάτε μαζί στο σπίτι ενός φίλου του αλλά δε συμπαθείτε ιδιαίτερα τους γονείς του. Δε χρειάζεται να συμπαθούμε τους πάντες, ούτε χρειάζεται να έχουμε ενοχές που δεν συμπαθούμε κάποιους ανθρώπους, μας λέει η Jodi R. R. Smith. Αν μπορείτε να κανονίσετε να παίξει το παιδί σας με το άλλο παιδάκι, χωρίς να χρειαστεί να είστε παρούσες, κάντε το. Αν σας πιέζουν να πάτε κι εσείς, πάρτε τηλέφωνο και πέστε τους ευγενικά, ότι έχετε άλλα σχέδια για εκείνη την ημέρα. Τόσο απλά.
Όλοι σας ρωτούν γιατί δεν θέλετε δεύτερο παιδί. «Αχ γιατί έχεις μόνο ένα, δε θέλει μια παρεούλα...κι αυτό το καημένο; Δε θέλεις κι ένα κοριτσάκι, ή ένα αγοράκι;» Αν βαρεθήκατε αυτές τις ενοχλητικές ρωτήσεις, μην τις αντιμετωπίζετε με ευγένεια, μας λέει η Meagan Francis. Κοιτάξτε αυτόν που σας κάνει την αγανή ερώτηση στα μάτια και πείτε του: «συγγνώμη τι είπατε;» Αν εκείνος προσπαθήσει να απολογηθεί, να αστειευτεί ή να αλλάξει συζήτηση, τότε ναι, το έπιασε το νόημα. Αν επαναλάβει την ερώτηση: Πείτε του ότι δεν συνηθίζετε να απαντάτε σε αγενείς ερωτήσεις!
via ekdosi.com

 
ΑΝ ΔΕΝ ΣΕ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ... ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙΣ...
Το kikiri-KOU είναι μια μή κερδοσκοπική σελίδα και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχαγωγίας και επικοινωνίας στους επισκέπτες του. Τα έξοδα συντήρησης καλύπτονται από χορηγίες - δωρεές των επισκεπτών. Η οποιαδήποτε εισφορά έχει αποκλειστικά υποστηρικτικό και συμβολικό χαρακτήρα και δεν συνεπάγεται με κανέναν τρόπο απόκτηση ή διεκδίκηση ξεχωριστών προνομίων. Οι Εισφορές μπορούν να γίνονται μία ή περισσότερες φορές σε χρονικά διαστήματα. Το Online σύστημα που έχει επιλεγεί είναι το PAYPAL το οποίο θεωρείται το πιο ασφαλές και αξιόπιστο σύστημα online συναλλαγών παγκοσμίως.
All rights reserved by 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...