Σάββατο, 14 Μαΐου 2016

Ο φόβος της αποτυχίας. Νικώντας το φόβο της αποτυχίας

apotyxia


Ο φόβος της αποτυχίας

Ο φόβος της αποτυχίας είναι ο φόβος της μη επίτευξης των στόχων και των επιθυμιών μας. Ο φόβος της αποτυχίας μας ακινητοποιεί και μειώνει την ποιότητα της ζωής μας. Ο φόβος έχει την δύναμη να μας περιορίζει αλλά είναι στα χέρια μας, έχουμε τη δυνατότητα να τον ξεπεράσουμε αφού στην ουσία εμείς τον έχουμε δημιουργήσει. Πολλά άτομα φοβούνται να δράσουν και να πάρουν μια απόφαση για ένα πρόβλημα. Με την αποφυγή της δράσης πολλά από τα προβλήματά μας αυξάνονται η ευημερία μας μειώνεται και η ζωή μας μοιάζει να φθίνει χωρίς νέες εμπειρίες και προκλήσεις.
Αλλά το πρόβλημα δεν είναι η ίδια η αποτυχία. Η αποτυχία μας δείχνει μόνο ότι ο δρόμος που επιλέγουμε είναι λάθος. Άρα απλά πρέπει να κοιτάξουμε για έναν άλλο δρόμο, για μια άλλη επιλογή. Το πρόβλημα είναι τι σημαίνει η αποτυχία για τον καθένα μας και με πιο τρόπο επιτρέπουμε την αποτυχία να επεμβαίνει στην ζωή μας. Φοβόμαστε να αποτύχουμε γιατί αισθανόμαστε »ανίσχυροι». Πιστεύουμε ότι η όποια επιτυχία και η όποια αποτυχία μας χαρακτηρίζουν ως άτομα. Για παράδειγμα αν έχω μία επιτυχία, είμαι ένα σημαντικό πρόσωπο, ενώ αν αποτύχω είμαι ένα άχρηστο άτομο και οι άνθρωποι δίπλα μου μπορεί να με επικρίνουν.
Η επιτυχία και η αποτυχία είναι μόνο αποτέλεσμα μιας συμπεριφοράς ή μιας απόφασης κατάλληλης ή ακατάλληλης, σωστής ή λάθος. Ο άνθρωπος είναι κάτι περισσότερο από τις συμπεριφορές και τις αποφάσεις του. Ως εκ τούτου, δεν μπορούν να αντικατοπτρίζουν την αξία του ως ανθρώπινο ον.

Ο φόβος της αποτυχίας δεν σχετίζεται άμεσα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, τη σημασία του ή τη δυσκολία του. Ο φόβος της αποτυχίας καθορίζεται από το τι πιστεύουμε για την κατάσταση αυτή, από τον εαυτό μας αλλά και από το πώς μπορούμε να επηρεάσουμε το αποτέλεσμα.
Το καλύτερο παράδειγμα είναι ο Thomas Edison που απέτυχε 10.000 φορές πριν φτιάξει το νήμα του άνθρακα, το οποίο χρησιμοποιείται στους λαμπτήρες. Ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε, μετά την απόπειρα 5 χιλιάδες αν αποθαρρύνθηκε. Ο Edison απάντησε ότι δεν είχε αποτύχει 5.000 φορές, αλλά είχε καταφέρει 5.000 φορές να προσδιορίσει τρόπους με τους οποίους δεν λειτούργησε η κατασκευή του. «Αυτό σημαίνει» είπε, «ότι είμαι 5.000 μέτρα πιο κοντά στην ανακάλυψη του πώς να λειτουργήσει». Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως σημαντικοί επιστήμονες της εποχής, έγραφαν άρθρα για τον Edison που έλεγαν πως αυτό που έκανε ήταν σπατάλη χρόνου και μια σκέτη αποτυχία. Αλλά ο Edison αγνόησε όλες τις επικρίσεις και συνέχισε. Άκουσε την εσωτερική του φωνή, τον εαυτό του και όχι τους άλλους. Μπορείτε να φανταστείτε πως θα ήταν ο κόσμος, αν για τυχόν λάθη ή από κριτική, όλοι οι εφευρέτες και οι επιστήμονες άφηναν ημιτελή τα έργα τους;
Η αποτυχία είναι ουσιαστικό μέρος της επιτυχίας. Κάθε αποτυχία είναι μια ευκαιρία να μάθουμε και να διορθωθούμε . Οι μόνοι άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο που δεν αποτυγχάνουν είναι εκείνοι που δεν κάνουν τίποτα.
Ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο:

Ο φόβος της αποτυχίας παραλύει.
Η παράλυση οδηγεί στην αδράνεια.
Η αδράνεια δημιουργεί χαμηλή αυτοεκτίμηση και χαμηλή αυτοεκτίμηση οδηγεί σε φόβο και πάλι.

Νικώντας το φόβο της αποτυχίας

Αν ο φόβος της αποτυχίας σας σταματάει από την επίτευξη των στόχων σας και σας εμποδίζει να απολαύσετε τη ζωή, σκεφτείτε τα εξής:
  • Δείτε την αποτυχία στις πραγματικές της διαστάσεις, σαν κάτι που σας διδάσκει και σας βοηθά να διορθώσετε τα λάθη σας και να φτάσετε το στόχο σας.
  • Να θυμάστε ότι ο καθένας μας αποτυγχάνει σε αμέτρητες περιπτώσεις, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, τη φυλή, το επάγγελμα, κλπ. Η μόνη διαφορά είναι ότι γνωρίζουμε μερικές φορές αυτές τις αποτυχίες και μερικές φορές όχι.
  • Όταν αποτυγχάνουμε, δεν φταίμε, δεν επικρίνουμε τον εαυτό μας ή τους άλλους. Απλά βλέπουμε τι πήγε στραβά και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το διορθώσουμε. Έτσι όταν κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές θα έρθει και η επιτυχία.
  • Μην ξεχνάτε τα λόγια του Albert Einstein: «Ο ορισμός της ανοησίας είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα και να περιμένεις ένα διαφορετικό αποτέλεσμα». Συχνά δεν το συνειδητοποιούμε αυτό και κάνουμε τα ίδια και τα ίδια «λάθη» συνέχεια.
  • Μερικές φορές δεν μπορούμε να διορθώσουμε τις αποτυχίες μας και να λύσουμε τα προβλήματά μας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε μια ριζοσπαστική αλλαγή και να δούμε την κατάσταση από εντελώς διαφορετική οπτική γωνία.
  • Μην αφήσετε την αποτυχία να σας νικήσει ή να σπάσει το ηθικό σας. Μην τα παρατάτε. Μην το παίρνετε προσωπικά. Σκεφτείτε την αποτυχία ως ένα σημάδι στο δρόμο σας, που σας λέει ότι θα πρέπει να ακολουθήσετε μια άλλη διαδρομή.
  • Μάθετε να γελάτε με τον εαυτό σας. Μάθετε να βλέπετε την αστεία πλευρά της κατάστασης. Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο για να βελτιώσει τη διάθεσή σας και το φθηνότερο: είναι δωρεάν.
  • Απολαύστε τα λάθη σας είναι και αυτά μέρος του εαυτού σας.
  • Όταν αποτυγχάνετε, να χαμογελάτε και να σκέφτεστε: «Λοιπόν, αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος. Θα δοκιμάσω ένα διαφορετικό τρόπο «
  • Μην ξεχνάτε ότι η αποτυχία είναι μέρος της επιτυχίας. Ξεπερνώντας την αποτυχία, κάνετε απλές προσαρμογές για να διορθώσετε το δρόμο προς την επιτυχία.
Το Κλειδί της Σκέψης – tokleidi.wordpress.com
Βιβλιογραφία: Πέρα από την αποτυχία, John Maxwell, Εκδ. Κλειδάριθμος

Η δύναμη της αποτυχίας, Charles C. Manz, Εκδ. Προνόμιοkikiri-kou.blogspot.com
http://www.tokleidi.com/
http://www.tokleidi.com

 
ΑΝ ΔΕΝ ΣΕ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ... ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙΣ...
Το kikiri-KOU είναι μια μή κερδοσκοπική σελίδα και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχαγωγίας και επικοινωνίας στους επισκέπτες του. Τα έξοδα συντήρησης καλύπτονται από χορηγίες - δωρεές των επισκεπτών. Η οποιαδήποτε εισφορά έχει αποκλειστικά υποστηρικτικό και συμβολικό χαρακτήρα και δεν συνεπάγεται με κανέναν τρόπο απόκτηση ή διεκδίκηση ξεχωριστών προνομίων. Οι Εισφορές μπορούν να γίνονται μία ή περισσότερες φορές σε χρονικά διαστήματα. Το Online σύστημα που έχει επιλεγεί είναι το PAYPAL το οποίο θεωρείται το πιο ασφαλές και αξιόπιστο σύστημα online συναλλαγών παγκοσμίως.
All rights reserved by 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...