Πονάει το γόνατο. Μην αδιαφορείτε!

h
Τι μπορεί να κρύβει ένας πόνος στο γόνατο; Το γόνατο είναι μια απο τις μεγαλύτερες αρθρώσεις στο ανθρώπινο σώμα.
Συμμετέχει σε όλες τις κινήσεις που κάνουμε όταν βαδίζουμε, όταν ανεβαίνουμε ή κατεβαίνουμε σκάλες, όταν σηκωνόμαστε από την καρέκλα και οταν ξαπλώνουμε στο κρεβάτι.
Όταν κάποια απο τις κινήσεις αυτές προκαλεί πόνο ή όταν υπάρχει πόνος σε ηρεμία, πιθανότατα η άρθρωση του γόνατος πάσχει και χρειάζεται την προσοχή μας.
Ανάλογα με την ηλικία του πάσχοντος, τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν, κυμαίνονται από τα πιο απλά όπως μια υμενίτιδα ή μια χονδροπάθεια, αλλά μπορεί να αποτελούν εκδήλωση μιας ρήξεως του μηνίσκου ή μιας χόνδρινης βλάβης, είτε αρχικά στάδια της οστεοαρθρίτιδας ή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Όταν ο πόνος συνοδεύεται αποδιόγκωση της αρθρώσεως (πρήξιμο) και ερυθρότητα, καλό είναι να αποκλειστεί μια φλεγμονώδης κατάσταση, όπως η ουρική αρθρίτιδα ή ακόμη και μια μικροβιακή αρθρίτιδά κυρίως σε παιδιά και ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.
Έαν εχει προηγηθεί αθλητική δραστηριοτητα ή έντονη εργασία, καλό είναι να σκεφτούμε μηνισκική ή χονδρινή βλάβη. Ασύμμετρη διόγκωση της άρθρωσης με ή χωρίς πόνο, μπορεί να κρύβει κάποιον όγκο των οστών ή των μαλακών μορίων.
Σε άπλες καταστάσεις, όπου ο πόνος έχει ήπιο χαρακτήρα και μπορεί να αποδοθεί σε γνωστό προκλητικό παράγοντα, πχ υπερκόπωσή, η λήψη ενός απλού αναλγητικού και η χρήση πάγου και σπανιότερα θερμών επιθεμάτων μπορεί να μειώσει την ενόχληση και να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα.
Πόνος που εμφανίστηκε μετά απο πτώση ή κάκωση και δεν υποχωρεί με αναλγητικά και κρυοθεραπεία, πρέπει να μας οδηγήσει στον ειδικό γιατρό για τις καταστάσεις αυτές που είναι ο ορθοπαιδικός χειρούργος.
Ο γιατρός μας χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες από το ιστορικό μας, συνδυάζοντας την κλινική εικόνα και ζητώντας τις απαραίτητες ακτινολογικές, απεικονιστικές και αιματολογικές εξετάσεις θα μπορέσει να θέσει την διάγνωση του προβλήματος που μας ταλαιπωρεί.
Το σημαντικότερο βήμα έχει ήδη γίνει. Στη συνέχεια σε συνεργασία με τον ασθενή και αφού τον ενημερώσει εκτενώς για το πρόβλημα και τις πιθανές θεραπείες του, θα επιλεγεί η καλύτερη λύση για τον ασθενή μας συντηρητική ή επεμβατική – χειρουργική.
Πολύ τρομάζουν στο άκουσμα λέξεων όπως χειρουργείο και επέμβαση, καλό είναι όμως να γνωρίζουμε ότι στα ορθοπαιδικά προβλήματα, πολλές φορές το χειρουργείο αποτελεί την τελική λύση και μόνιμη λύση ενός χρονίου προβλήματος που μας στερεί το αγαθό της κίνησης.


Νικόλαος Κωνσταντίνου

Απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μεταπτυχιακό Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών «Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών» (MSc). Εργάζεται ως Αναπληρωτής Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής Αθλητικών Κακώσεων Νοσοκομείου Metropolitan. Μέλος του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης, της Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας, ESSKA, ESSSE-SECEC, AO-TRAUMA, EMAS.

kikiri-kou.blogspot.com

 
ΑΝ ΔΕΝ ΣΕ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ... ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙΣ...
Το kikiri-KOU είναι μια μή κερδοσκοπική σελίδα και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχαγωγίας και επικοινωνίας στους επισκέπτες του. Τα έξοδα συντήρησης καλύπτονται από χορηγίες - δωρεές των επισκεπτών. Η οποιαδήποτε εισφορά έχει αποκλειστικά υποστηρικτικό και συμβολικό χαρακτήρα και δεν συνεπάγεται με κανέναν τρόπο απόκτηση ή διεκδίκηση ξεχωριστών προνομίων. Οι Εισφορές μπορούν να γίνονται μία ή περισσότερες φορές σε χρονικά διαστήματα. Το Online σύστημα που έχει επιλεγεί είναι το PAYPAL το οποίο θεωρείται το πιο ασφαλές και αξιόπιστο σύστημα online συναλλαγών παγκοσμίως.
All rights reserved by 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...