ΚΑΛΟ ΤΟ ΤΑΒΛΙ. ΞΕΡΕΙΣ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ;


  

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΛΕΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΟΣ ΤΑΒΛΑΔΟΡΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΑΒΛΙ.

Το ήξερες ότι παιχνίδια στο τάβλι παίζονται εδώ και περίπου 5000 χρόνια;

Στην Μεσοποταμία παιζόταν ήδη το 2900 π.Χ. Το αρχικό του όνομα ήταν «Σενάτ», και παρουσίαζε πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το σημερινό τάβλι. Στο πέρασμα των χρόνων δέχθηκε αρκετές τροποποιήσεις: Ξεκίνησε σαν παιχνίδι τριών σειρών των δέκα τετραγώνων και μέχρι τα χρόνια του Μεσαίωνα κατέληξε σε παιχνίδι δυο σειρών των 12 τετραγώνων (όπως είναι σήμερα δηλαδή).

Τον Μεσαίωνα απέκτησε το τάβλι την τελική του μορφή: Έγινε αναδιπλούμενο, απέκτησε δηλαδή την μορφή που ξέρουμε εμείς σήμερα. Μέχρι τότε παιζόταν δεν παιζόταν σε αναδιπλούμενο ταμπλό αλλά σε ένα ενιαίο. Την εποχή εκείνη, το τάβλι κατακρίθηκε από την εκκλησία μιας και θεωρήθηκε τυχερό παιχνίδι, με επακόλουθο να απαγορευτεί η χρήση του. Οι αντιδραστικοί όμως Άγγλοι παίκτες, σκέφτηκαν να καμουφλάρουν το ταμπλό του κατασκευάζοντάς το αναδιπλούμενο, ώστε να μοιάζει με βιβλίο. Έτσι μπορούσαν άφοβα να το τοποθετήσουν στις βιβλιοθήκες τους, μιας και δεν θα γινόταν αντιληπτό στον ενδεχόμενο έλεγχο που θα τους γινόταν.

Τρία βασικά είδη παιχνιδιού υπάρχουν: Οι πόρτες (στο εξωτερικό είναι γνωστό ως «δυτικό τάβλι»), το πλακωτό και το φεύγα. Επίσης, υπάρχει μεγάλη ποικιλία άλλων παιχνιδιών και παραλλαγών όπως το Γκιούλ και το Ασσόδυο αλλά και μερικά παιδικά παιχνίδια, όπως τα Βαρελάκια. Ο παράγοντας τύχη θεωρείται ότι παίζει στο «φεύγα» περισσότερο ρόλο σε σχέση με τα άλλα δυο, ενώ στο «πλακωτό» τον μικρότερο.


kikiri-kou.blogspot.com
matheallios tampouloukia
 
ΑΝ ΔΕΝ ΣΕ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ... ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙΣ...
Το kikiri-KOU είναι μια μή κερδοσκοπική σελίδα και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχαγωγίας και επικοινωνίας στους επισκέπτες του. Τα έξοδα συντήρησης καλύπτονται από χορηγίες - δωρεές των επισκεπτών. Η οποιαδήποτε εισφορά έχει αποκλειστικά υποστηρικτικό και συμβολικό χαρακτήρα και δεν συνεπάγεται με κανέναν τρόπο απόκτηση ή διεκδίκηση ξεχωριστών προνομίων. Οι Εισφορές μπορούν να γίνονται μία ή περισσότερες φορές σε χρονικά διαστήματα. Το Online σύστημα που έχει επιλεγεί είναι το PAYPAL το οποίο θεωρείται το πιο ασφαλές και αξιόπιστο σύστημα online συναλλαγών παγκοσμίως.
All rights reserved by 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου