Σταυρόλεξα, μαθηματικά και κουίζ ενάντια στην άνοια

Αποτέλεσμα εικόνας για Σταυρόλεξα, μαθηματικά και κουίζΣταυρόλεξα, μαθηματικά και άλλα κουίζ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί, βοηθούν στην αναζωογόνηση του εγκεφάλου των ηλικιωμένων απομακρύνοντας τα συμπτώματα της άνοιας.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, που επικαλείται τα στοιχεία της έρευνας, το μυαλό ενός 80χρονου μπορεί να «δουλεύει» όπως ενός 70χρονου, αν έχει προηγηθεί η κατάλληλη άσκησή του. Σε αντίστοιχα συμπεράσματα έχουν καταλήξει και άλλες έρευνες στο παρελθόν, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται πως το όφελος για τους ηλικιωμένους είναι δυνατό να εκτείνεται σε τόσο βάθος χρόνου και μάλιστα χωρίς να έχουν καταβάλει στο παρελθόν πολύχρονη προσπάθεια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρίας. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης Τζορτζ Ρέμποκ, μελέτησαν επί μια δεκαετία 2.800 άτομα με μέση ηλικία 74 ετών.

Η επιστημονική ομάδα χώρισε τους συμμετέχοντες, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Καθημερινής, σε τέσσερις ομάδες, που έκαναν κάποιου είδους άσκηση του εγκεφάλου (η μία ομάδα δεν έκανε τίποτε για λόγους σύγκρισης) με έμφαση στην ταχύτητα και την ικανότητα της σκέψης, καθώς και στην μνήμη. Οι εθελοντές έκαναν μόνο δέκα «συνεδρίες» εγκεφαλικής εξάσκησης, κάθε μία διάρκειας 60 έως 70 λεπτών, σε μια συνολική περίοδο έξι εβδομάδων - και μετά τίποτε άλλο. Σε όλη την υπόλοιπη δεκαετία, κατά τακτικά χρονικά διαστήματα, ελεγχόταν μέσω τεστ η νοητική δεξιότητα των ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η μελέτη έδειξε ότι, ακόμα και αφού είχαν περάσει δέκα χρόνια, περίπου το 60% των ηλικιωμένων που είχαν κάποτε εξασκηθεί στα σταυρόλεξα, τα κουίζ και σε άλλα παίγνια, ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν λιγότερες δυσκολίες με τις καθημερινές δραστηριότητές τους όπως τα ψώνια και η διαχείριση των οικονομικών τους, ενώ μικρότερο (49%) ήταν το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ όσων ανήκαν στην τέταρτη ομάδα, που δεν είχε κάνει την ίδια νοητική εξάσκηση στο παρελθόν.kikiri-kou.blogspot.com

All rights reserved by 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου